Administracions

crisi migratòria

Més de 800 migrants acollits en hotels

El degoteig de migrants subsaharians que arriben a l’Estat per demanar asil continua i a la demarcació de Girona continua creixent. Amb dades del 31 d’octubre, i segons la delegació del govern, han arribat a les comarques gironines uns 800 migrants, que han estat repartits entre quatre poblacions: Blanes (400), Lloret (370) Figueres (40) i l’Estartit (70). La majoria arriben amb autobusos provinents en gran part de les illes Canàries.

Divendres passat es va crear un grup operatiu amb diferents administracions públiques per fer més àgil la difusió de la informació. La majoria d’ajuntaments consultats per aquest diari han exposat que no tenien coneixement de cap dispositiu, mentre que altres, com el de Figueres, han manifestat el seu malestar per la manca d’informació.

Dispositius d’atenció

Creu Roja de Girona ja ha rebut l’encàrrec de l’Estat d’atendre els migrants. En aquests moments, s’està organitzant una base d’operacions a Blanes, la població amb més acollits. L’atenció té dues línies d’acció: l’administrativa, en què es valoren les sol·licituds d’asil, i l’atenció humanitària, a càrrec de Creu Roja. Segons la delegació del govern, quan arriben a aquestes poblacions es reparteixen en centres o en hotels, “en funció de les places disponibles”. I assenyala que és impossible saber quant durarà l’estada “perquè cada cas és personal”; “alguns expressen el seu desig d’anar cap a França, per exemple, i d’altres, demanen quedar-se i s’estudia cas per cas”.

Demanda d’informació

Si bé és cert que alguns ajuntaments han expressat que no tenen coneixement de cap dispositiu, sembla que hi ha hagut un esforç per comunicar-ho, a diferència d’altres vegades, segons destaca Creu Roja. En aquesta ocasió, però, les dades s’han centralitzat des de la delegació del govern, i no des de la subdelegació.

L’Ajuntament de Figueres, però, ha estat crític amb com s’ha organitzat i com s’han repartit els migrants: “Des de l’Ajuntament lamentem la manca d’informació i coordinació. Ens consta que a Figueres n’hi van arribar 180, aproximadament, fa tres setmanes, sense previ avís ni comunicació. Vam comentar-ho a Creu Roja i es van comprometre a informar-nos setmanalment o quinzenalment, però encara no ha estat així.” I hi afegeix: “Si n’han arribat més, no se’ns ha comunicat; sabem que són 80 i que estan en un hotel de la ciutat i es va exposar que seria amb caràcter temporal.” Precisament ahir a la tarda, l’Ajuntament de Figueres va rebre un comunicat de Creu Roja en què es donava informació. Ahir al matí va tenir lloc una reunió entre Creu Roja i administracions de l’Estat per donar informació. Per la seva banda, fonts de la delegació del govern asseguren que s’ha mirat d’informar la majoria d’ajuntaments: “El delegat ha anat parlant amb la majoria dels alcaldes implicats, però precisament perquè arribi tota la informació als municipis, divendres passat es va crear un grup operatiu amb diferents administracions públiques implicades.” Aquestes administracions són el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, Creu Roja, Accem –una ONG que treballa en l’àmbit del dret d’asil–, els Mossos d’Esquadra, la Policía Nacional, la Guàrdia Civil i el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.