Societat

El Lleó del col·legi Verd

Una cercavila amb sis escoles de la ciutat uneix la cultura popular i la música negra per Fires

La iniciativa fa desfilar els escolars pel Barri Vell al ritme de la Girona Marxing Band

Al col·legi Eiximenis, que du el Beatusaure Petit, treballen la imatgeria festiva local durant el curs

La programació de Fires de Sant Narcís d’aquest any inclou per primer cop una nova cercavila. No és l’única de la festa major –n’hi havia quatre que confluïen a la plaça Catalunya el dia del pregó–, però probablement és la més especial. Els participants, gairebé tots, són menors d’edat i és el treball conjunt entre sis escoles de la ciutat, la Girona Marxing Band i els Gegantons de Girona.

Darrere la iniciativa, hi ha en Blai Vidal Torres, que forma part justament dels Gegantons de Girona i que és un jove inquiet de 15 anys i estudiant de quart d’ESO a La Salle. “Vam veure que les escoles no participaven en actes de cultura popular ni en actes de música negra”, explicava ahir al matí el jove mentre ajudava a situar-se les delegacions dels col·legis que anaven arribant a la plaça del Pallol, punt de sortida i d’arribada de la cercavila.

Entre les escoles que s’han apuntat al projecte, la delegació més nombrosa provenia del Fedac Sant Narcís. Uns 150 alumnes de quart, cinquè i sisè de primària participaran en la desfilada i duran el Drac d’en Shenron, l’Àliga de l’Adrià i el Cap de Drac. A la mestra Anna Maria Mascort li sembla molt bé la iniciativa perquè acosta els gegantons i la cultura popular als centres. El Fedac també contribueix a la gresca amb el seu propi capgròs, la Cocollona.

La cercavila és una etapa més de la col·laboració de la Marxing Band, que celebra els seus deu anys, i els Gegantons. Tot forma part del projecte de síntesi d’en Blai Vidal, amb la coordinació dels dos col·lectius. L’entitat i la banda van anar a fer un taller a les escoles sobre la cultura popular i la música negra. “Van entrar a l’aula tocant, quan van venir”, explicava Irene Casellas, docent de quart de l’escola Verd. Aquest centre de l’Eixample està representat pels alumnes de quart, que duran el gegantó del Lleó. Tots els alumnes estan expectants abans de sortir a desfilar, sota una amenaça de pluja que no es concreta en res. L’Àgora, el Pericot i el Masmitjà també participen en la cercavila, amb més de 400 nens i nenes.

Al Fedac Sant Narcís li sembla molt interessant l’esmentat projecte de síntesi, que inclou activitats per cobrir el buit en cultura popular. Els podria servir d’inspiració al seu centre, diu Mascort. Al final de la cercavila del matí, hi ha un espectacle de màgia negra del mag Pau, acompanyat de música negra.

Dotze gegantons

Al final, amb la música de la Marxing Band van desfilar dotze gegantons. En Khaled Malas Tolsá, mestre de tercer de l’escola Eiximenis, explica que han fet una Mula Baba Petita a l’escola i, amb el suport de la mestra de música, la Gemma Pla, assenyala que des de fa uns anys treballen la imatgeria festiva de la ciutat durant tot el curs, des d’I3 (infantil 3) i fins a sisè de primària. “Cada classe té una figura”, expliquen. L’Eiximenis passejarà amb el gegantó Beatusaure Petit i el capgròs Pepet Gitano, cedit pel Museu d’Història.

La cercavila discorre per la plaça del Vi, la Rambla, el carrer dels Abeuradors, les voltes d’en Rosés i el carrer Nou del Teatre, entre altres vies. Això, al matí. A la nit, hi ha la cercavila nocturna perquè el jovent s’apunti als gegants i a la música negra. La parada final és a la plaça dels Jurats, on els espera un discjòquei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.