MEDI AMBIENT
Residus de Girona a Mataró per estalviar
L’Ajuntament de Girona treballa perquè la meitat de la fracció de rebuig de la ciutat sigui tractada a Mataró l’any que ve per estalviar diners. Actualment, i a causa del tancament de la planta incineradora de Campdorà des del gener del 2018, els residus són recollits a la planta, però derivats al Centre de Tractament de Residus (CTR) del Vallès Occidental, a Vacarisses. Per reduir despeses de tractament i de transport, l’equip de govern pretén que la meitat de rebuig del Vallès es tracti a la capital del Maresme en el futur.
El Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme gestiona el Centre Integral de Valorització de Residus de Mataró, on podria anar la meitat del rebuig de Girona. L’Ajuntament negocia amb el Consorci la derivació del 50% dels residus generats. Segons dades de la memòria de l’àrea municipal de Territori del 2021, Campdorà va rebre 9.048 tones de residus procedents de Girona i Salt, que van ser derivats al CTR de Vacarisses. Fa dos anys, es va recuperar el 47% de les tones tractades al Vallès.
Amb el tancament de l’antic abocador de Solius des de fa un mes, la fracció d’orgànica es reparteix entre Pedret i Marzà (Alt Empordà) –dos terços– i el terç restant va a un ecoparc dels Hostalets de Pierola (Anoia), a 130 km de carretera.
En el ple d’aprovació d’ordenances fiscals de Girona, el dijous 27 d’octubre, la regidora d’Hisenda, Sílvia Aliu (Guanyem), va reconèixer la voluntat municipal de reduir els costos de transport i tractament dels residus l’any que ve. El PSC troba a faltar un informe del secretari municipal en la sessió de la comissió informativa prèvia al ple del dia 27 i podria impugnar la tramitació.
Aliu també va justificar l’increment del 25,8% de la taxa d’escombraries per al 2024 –un 28,4% per a les empreses–. Aliu va recordar que la taxa no s’havia modificat des del 2021 i que, a partir del 2025, el preu de la taxa haurà de cobrir el cost del servei. Això es deu –va explicar– a una llei de residus de l’Estat, “una transposició de la normativa europea”. També va fer esment al fet que el subministrament del gas fins al mes de setembre s’havia encarit un 158% respecte al mateix període de l’any passat, i el de la llum, un 78%.
L’equip de govern, de Guanyem, Junts i ERC, és conscient que la pujada és forta i considera que el sistema fiscal podria ser “més progressiu”, va afirmar la regidora, que va dir que estudien mesures per fer-ho possible. El rebut pujarà a 214,98 euros (pis i local sense activitat) i a 302,94 euros (casa i local). Es podrà abonar en tres pagaments, igual que l’IBI.
La puja del 9,4%, el 2017
L’anterior increment sobtat de la taxa de residus a Girona és del 2017. Llavors, l’equip de govern, de CiU i el PSC, va incrementar un 9,4% la taxa a causa del tancament de la planta incineradora de Campdorà (un 7% pel tancament i un 2,4% que es va aplicar a tota la puja de taxes i impostos). A Campdorà, s’hi fan obres des del 2020.