Medi ambient

Medi ambient

SOS Costa Brava denuncia que cedir més drets d’aigua del Ter fa créixer “la bogeria urbanística”

Aigua és Vida ha impugnat al jutjat el conveni entre l’Ajuntament de Girona i la Diputació per dur més cabal del riu a la Costa Brava

Considera que l’acord bilateral és un contrasentit

L’entitat ecologista SOS Costa Brava denuncia que cedir més drets d’aigua del riu Ter fa créixer “la bogeria urbanística”, ha dit aquest matí a Girona la representant de l’entitat Geni Pascual.

SOS Costa Brava ha participat aquest matí en un acte en contra del conveni entre l’Ajuntament de Girona i el Consorci d’Aigües de la Costa Brava Girona (CACBGI), aprovat el 17 d’abril per ple municipal i el 9 de maig en sessió extraordinària del Consorci, integrat per la Diputació i 47 municipis consorciats del litoral i el prelitoral gironí.

Pascual s’ha referit al fet que el Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles al litoral gironí va frenar “15.000 habitatges” i veu en el conveni en l’Ajuntament i el Consorci un pas enrere. La Comissió de Territori de Catalunya va aprovar el PDU a principis del 2021 i l’actual marc legal permet un augment de cabals del riu que, en el cas de Cadaqués (Alt Empordà), podria permetre la construcció d’un miler d’habitatges, ha dit Pascual.

Per la seva banda, el portaveu d’Aigua és Vida Girona, Pau Masramon, assenyala que el conveni aprovat pel consistori accentua un model econòmic de creixement urbanístic i és un contrasentit tenint en compte que el cabal del riu Ter té un 45% menys de cabal que fa 60 anys, han informat les entitats en una nota de premsa.

Amb l’ampliació de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de Montfullà (Bescanó), el 2012 l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va ampliar la concessió d’un total de 1.380 l./s, dels quals 720 l./s són per al Consorci i 660 per a Girona, afirma Aigua és Vida Girona. L’entitat ha impugnat al jutjat el conveni entre l’Ajuntament i el Consorci amb un escrit presentat el 5 de setembre. Masramon assenyala que, amb la impugnació, tindran accés a informació a la qual se’ls priva actualment.

En l’acte d’avui a la plaça del Vi, davant de l’Ajuntament, hi eren representants de l’Associació de Naturalistes de Girona, de la comunitat de regants de la Sèquia Monar i d’Enginyeria Sense Fronteres.

El doble recurs del 5 de setembre

L’escrit presentat per Aigua és Vida Girona al jutjat contenciós administratiu el dimarts 5 de setembre va en contra dos acords. El primer és la desestimació del recurs que havia presentat l’entitat el 17 de maig contra l’acord de ple municipal del 17 d’abril, segons el qual l’Ajuntament i el Consorci renoven el conveni per l’ús compartit de la depuradora de Montfullà.

El segon acord impugnat és una ratificació del ple municipal del 2 d’agost. Aquell dia, la sessió plenària va ratificar un decret de l’exalcaldessa Marta Madrenas del 16 de juny que desestimava el recurs inicial d’Aigua és Vida Girona. L’entitat gironina es va abstenir ahir de referir-se “a transvasament il·legal del Ter” a l’hora de parlar del conveni i s’hi va referir com a captació i drets d’aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.