Administracions

girona

Girona confia que es podrà ser més restrictiu amb els HUT

L’Ajuntament de Girona confia que la nova regulació sobre els habitatges d’ús turístic (HUT) els permeti ser “més restrictius” en àmbits com el Barri Vell i, per tant, poder arribar a revocar llicències, a més de preguntar-se si els límits que fixa la llei es podran aplicar a la ciutat per sectors. Aquesta és una reflexió des de Girona, però la nova regulació encara posa de manifest el desconcert que genera a la majoria d’ajuntaments gironins. Uns consideren que és un pegat i que, de fet, amaga la manca d’una política real per garantir l’accés a l’habitatge, mentre que altres es pregunten amb quin finançament es portarà a terme i quins criteris se seguiran.

La tinenta d’alcaldia de Transformació Urbana de Girona, Cristina Andreu, va remarcar ahir que cal analitzar l’impacte que pot tenir aquesta nova normativa dels HUT en la regulació que té vigent l’Ajuntament de Girona; bàsicament, saber si els límits que fixa la llei es poden aplicar per sectors al municipi. Andreu, però, en declaracions a l’ACN, sí que aplaudeix que la Generalitat hagi limitat a cinc anys les llicències i que ara tinguin “caducitat”.

Critiques de poblacions

Poblacions com Figueres, Tossa de Mar o Torroella de Montgrí destaquen els dubtes que els genera la normativa. L’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ho veu tot precipitat i defensa que s’hauria d’haver fet “amb consens i diàleg amb el sector i amb els municipis”. I tot entonant el mea culpa, afegeix: “Tots som responsables, en part, administracions incloses, de no haver promogut en els últims anys prou habitatge públic, i ara ens trobem que cal gestionar aquesta situació; però cal fer-ho amb el màxim diàleg possible i consens.” Mentre es fa un toc d’alerta i una crítica a la manca de polítiques actives, des de Torroella o Tossa de Mar es fan altres preguntes, com ara com es finançarà i, fins i tot, ja parlen de “turismofòbia”.

Jordi Colomí, alcalde de Torroella, valora que pot ser una solució parcial, però demana prudència abans de fer valoracions, fins a veure el redactat final. Amb tot, sí que alerta: “Una vegada més, es posa els ajuntaments davant una gran responsabilitat; és a dir, decidir qui en podrà tenir i qui no.” I hi afegeix: “Nosaltres fem uns números i, pel que hem llegit, resulta que hem de reduir un 50% els HUT al municipi. D’acord, però com ho hem de fer, amb quin suport tècnic i amb quin finançament? S’ha de fer per sorteig? Com ho hem de fer?”

L’alcalde de Tossa de Mar, Martí Pujals, ja parla directament de “turismofòbia” i coincideix amb Colomí que es fa recaure la pressió als ajuntaments. “Els habitatges d’usos turístics són el boc expiatori d’aquesta onada de turismofòbia que els atribueix els problemes de l’habitatge a Catalunya. El que cal és fer una política adequada per a l’habitatge de primera residència”, sosté. I hi afegeix: “Els ajuntaments no necessitem més normativa autonòmica, sinó poder regular-ho nosaltres mateixos. Una llei serà difícil que pugui atendre les casuístiques de cada municipi.” Des del Port de la Selva, l’alcalde, Josep Maria Cervera, criticava ahir a ACN que la decisió s’hagi pres “sense comptar” amb ells i que, a més, s’intenti “aplicar la mateixa medicina per a totes les malalties i per als que no tenen malaltia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.