BARCELONA
L’aigua de l’AMB, cinc euros més cara al març
Els clients dels 23 municipis abastats per Aigües de Barcelona veuran com s’apujarà la factura de cinc euros de mitjana a partir del març. És la proposta de noves tarifes que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) durà al Consell Metropolità d’aquest novembre. L’ens justifica la pujada per l’increment de tarifes que ha fet Aigües Ter-Llobregat en el subministrament, fruit dels efectes de la sequera. D’altra banda, l’AMB ha avançat que dilluns convocarà els 36 ajuntaments de l’ens per avaluar si en alguns municipis cal reduir la pressió del subministrament, especialment en aquelles localitats que sobrepassen els 210 litres per habitant i dia que ara ha fixat l’ACA per la fase de preemergència de la sequera.
Els 23 municipis on els veïns es veuran afectats per l’augment de tarifes són: Barcelona, Badalona, Begues, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà, Esplugues, Gavà, l’Hospitalet, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, el Papiol, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi, Sant Climent, Sant Feliu, Sant Just, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Torrelles i Viladecans. En total, hi ha 1.400.000 abonats, entre llars i empreses.
Tot i que els responsables de l’àrea del cicle de l’aigua van detallar dimarts que la mitjana d’augment del rebut serà de cinc euros per a tots els clients domèstics, la proporció d’increment variarà en funció de cada municipi. Així, en el cas de Barcelona la factura actual (de 48,46 euros de mitjana) pujarà de l’11,5%, mentre que hi ha altres ciutats, com l’Hospitalet o Cerdanyola, on la mitjana de la pujada és del 15%. La diferència s’explica per la diversitat de paràmetres locals que cada ajuntament incorpora a la factura final de l’aigua. A priori, però, en la majoria de casos quedaran congelats. El director de cicle de l’aigua de l’AMB, Martín Gullón, va avançar que al mateix temps que s’augmenten les tarifes també es preveu actualitzar la tarifació social. Actualment hi ha uns 60.000 clients bonificats, i l’ens preveu que els nous preus puguin eixamplar aquesta cartera fins als 100.000.
A banda de la proposta d’actualització de tarifes d’Aigües de Barcelona, l’AMB va presentar també la proposta d’Aigües del Prat, que subministra únicament als veïns i empreses del Prat de Llobregat. En aquest cas, Gullón va dit que l’increment de preus serà menor perquè el municipi disposa de molta més aigua freàtica. De mitjana, pujarà de tres euros cada dos mesos. Aviat l’AMB haurà de dur també al Consell Metropolità les propostes d’increment del rebut de la resta de companyies que operen dins l’àmbit de l’ens.