BARCELONA
El govern potenciarà la justícia restaurativa
El Departament de Justícia, Drets i Memòria potenciarà la justícia restaurativa amb un pla pilot a Tarragona i les Terres de l’Ebre que s’activarà el 2024, segons recull l’ACN. Per aquest motiu, el pressupost augmenta en més d’1 milió d’euros, fet que permetrà incorporar més professionals del sector, que passaran de 20 a 33. L’objectiu del pla es concentra a avançar en la universalització del servei, i es va anunciar ahir en l’acte institucional fet al Palau de la Generalitat per commemorar els 25 anys del servei de justícia restaurativa a Catalunya.
La justícia restaurativa se centra a reparar el dany causat a les persones víctimes d’un delicte, i és un complement o una alternativa al procés judicial tradicional per atendre prioritàriament la protecció de la víctima i dotar-la de protagonisme, i restablir la pau social a través del diàleg entre els afectats. Segons dades del Departament de Justícia, en el 62% dels casos el procés acaba amb un acord satisfactori i reparador. De les 4.064 persones que van passar per un procés de justícia restaurativa l’any passat, el 49% (2.009) eren part denunciada o victimaris, mentre que un 51% (2.080) eren denunciants o víctimes. Un 56% de les víctimes eren homes –la gran majoria, d’entre 18 i 60 anys–. Els victimaris també han estat la majoria homes (68%), principalment d’entre 20 i 50 anys.
Pel que fa a la vinculació entre les parts implicades en el procés, un 46% tenien relació en l’àmbit social, com pot ser una relació veïnal, d’amistat o de feina; un 12%, en l’àmbit familiar; un 15%, en l’àmbit personal, i un 26% no tenien cap mena de relació. La durada d’un procediment de justícia restaurativa se situa en els 60 dies de mitjana.