TRADICIONS
El bestiar porcí, a l’Agenda del Pagès 2024
El Punt Avui posa a la venda a partir de dissabte vinent, dia 9 de desembre, una nova edició de l’Agenda del Pagès, que es podrà comprar a les llibreries i els quioscos per 5,95 euros fins al dia 21 de gener. Però també hi ha la possibilitat d’adquirir-la contactant amb el servei d’atenció al client d’El Punt Avui al 972 18 64 80.
L’Agenda del Pagès és un producte pensat com una agenda setmanal amb tots els consells per a la gent que treballa a pagès però també per als aficionats a l’horticultura i la jardineria. Aquesta publicació arriba als trenta-nou anys d’existència fidel als seus orígens, com a eina útil i pràctica per a tothom. Editada pel Grup Hermes, està codirigida per Anna Roca i Josep Guix, que disposen d’un grup de col·laboradors repartits per tot el territori.
L’edició del 2024 té 192 pàgines, distribuïdes en tres grans blocs. En el primer hi ha l’agenda de l’any amb les dites populars, el calendari agrari i fiscal, les feines als camps i als horts, l’arboricultura, la jardineria, la ramaderia, l’aviram, l’apicultura, la maquinària i les fires, setmana a setmana i mes a mes. El segon apartat inclou un directori d’adreces, taules de preus, diagrames climàtics, els mercats tradicionals i ecològics als pobles de Catalunya i les festes tradicionals. I finalment hi ha el tercer bloc, el monogràfic, dedicat aquest any al bestiar porcí.
Les il·lustracions que acompanyen el monogràfic i l’agenda són de Tavi Algueró i el dibuix de la portada és de Lluís Romero, que també s’ha cuidat de la maquetació, juntament amb Núria Rudilla. La coordinació l’ha fet Miquel Riera.
“Us presentem la nova edició de l’Agenda del Pagès, una eina que ha de ser útil per al sector, però també d’interès per a bona part de la gent que estima la terra, la natura, la vida al camp, i a qui li agrada menjar bé”, asseguren Guix i Roca en el text de presentació de l’Agenda del Pagès 2024.
Monogràfic
Pel que fa al monogràfic, Roca i Guix destaquen que han volgut “mostrar diferents iniciatives del sector porcí que han sabut desenvolupar i consolidar projectes d’èxit en l’àmbit rural català.” “No podem oblidar que el bestiar porcí ha experimentat un gran canvi en el sistema d’explotació en els darrers quaranta anys”, diuen. I segueixen: “És en aquest context que en el sector porcí han sorgit i s’han consolidat iniciatives de caire familiar i amb tradició artesana que han estat escrupoloses en el procés de producció i han posat l’èmfasi en la qualitat i no en la quantitat dels productes finals”, diuen, fent referència a la dotzena de productors artesans de porcí que presenten i entrevisten en la part final del dossier.
Uns projectes que no es queden únicament en la cria i l’engreix dels porcs amb sistemes naturals, sinó que tanquen el cercle, fent el sacrifici, l’especejament i l’elaboració dels productes derivats del porc: pernils, llonganisses, fuets, baiones, botifarres, paltrucs, entre molts altres, perquè la llista és llarga. També assumeixen la comercialització de manera directa a través de múltiples formats: botigues pròpies, fires, mercats, internet, venda col·lectiva, etcètera.