Societat

la convenció del clima de dubai

Més de 130 països firmen una declaració a la COP28 sobre alimentació, agricultura i clima

Guterres clama des de la cimera per la fi dels combustibles fòssils

La cimera del clima de Dubai, la COP28, continua amb els seus treballs. L’endemà que els experts haguessin confirmat que el 2023 serà l’any més càlid mai registrat, els líders mundials han demanat aquest divendres mesures urgents per frenar l’escalfament global mentre la cimera climàtica que l’ONU organitza cada any. L’edició d’enguany se celebra enmig d’un context de dues grans guerres i un augment de la temperatura global, a més d’estar marcada per les absències del president xinès, Xi Jinping, i la del seu homòleg nord-americà, Joe Biden, líders dels dos principals emissors de gasos d’efecte hivernacle.

En la jornada d’aquest divendres han intervingut diversos dirigents mundials, entre ells el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres; la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; el president francès, Emmanuel Macron; l’espanyol Pedro Sánchez, i el brasiler, Lula da Silva.

En la seva intervenció en el plenari, Guterres ha tornat a tocar el crostó als líders mundials, els ha urgit reactivar la lluita contra el canvi climàtic i ha clamat per la fi dels combustibles fòssils. “No podem salvar un planeta en flames amb una mànega de combustibles fòssils”, ha dit el secretari general de l’ONU, que ha afegit: “La ciència és clara, el límit d’1,5 graus només és possible si deixem de cremar tots els combustibles fòssils” de manera progressiva i amb un calendari clar, així com triplicar la capacitat renovable i duplicar l’eficiència energètica.

Si la cimera arrencava dijous amb la creació històrica d’un fons per compensar els països pobres pels desastres climàtics, el fons mundial de pèrdues i danys, aquest divendres ha arribat un altre important acord que reconeix la importància de l’agricultura i l’alimentació en l’escalfament global.

Més de 134 països, entre ells l’Estat espanyol, han signat la Declaració dels Emirats Àrabs Units (EAU) en la qual els governs es comprometen a incloure formalment per primera vegada l’alimentació i l’agricultura en els seus plans climàtics nacionals abans de la COP30 i a augmentar el seu finançament.

La “Declaració dels EAU COP28 sobre agricultura sostenible, sistemes alimentaris resilients i acció climàtica” aborda la necessitat de reduir les emissions globals i, alhora, protegir les vides i els mitjans de subsistència dels agricultors que viuen “en la primera línia del canvi climàtic”, van informar des de la presidència de la COP28 a l’agència Efe. L’objectiu, ajudar a construir un sistema alimentari mundial “apte per al futur” i emfatitzar la necessitat d’una acció comuna sobre el canvi climàtic, que afecta negativament una gran part de la població mundial, particularment a aquells que viuen en països vulnerables. L’aprovació d’aquesta declaració, explica Efe, posa sobre la taula que si bé els sistemes alimentaris són vitals per satisfer les necessitats de la societat i permetre l’adaptació als impactes climàtics, també són responsables de fins a un terç de les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.