Medi ambient

Medi Ambient

Talls per les renovables

Convoquen per demà mobilitzacions a dotze carreteres per denunciar la proliferació de macroprojectes solars i eòlics i exigir canvis en el model de desplegament energètic

A la demarcació gironina es preveuen protestes a l’Escala i a Sant Climent Sescebes contra els macroparcs de renovables per l’impacte “mediambiental o socioeconòmic”

La Xarxa Catalana per a una Transició Energètica Justa, que aplega un centenar de petites plataformes que lluiten contra la proliferació de grans projectes de renovables i línies d’evacuació al país, ha convocat talls simultanis intermitents demà, dia 6, de dotze a dues del migdia, en una dotzena de punts de la xarxa viària catalana per reclamar canvis en l’actual model de desplegament. L’Associació Stop Macroparc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord, la Iaeden-Salvem l’Empordà, Allimo i el Fòrum l’Escala-Empúries hi participaran amb unes concentracions simultànies que es duran a terme a l’Escala i Sant Climent Sescebes, per denunciar la vulneració dels drets de la ciutadania que comporta l’actual model de transició energètica, “basat a facilitar la construcció de macroparcs de renovables arreu del territori de l’Empordà amb impactes greus i irreversibles en la biodiversitat, el paisatge i el sistema socioeconòmic”. Les concentracions es duran a terme simultàniament, de les dotze a les dues del migdia, a la rotonda de l’entrada nord de l’Escala (GI-623, al costat de l’oficina de turisme), i a Sant Climent Sescebes, a la cruïlla de Mas Ullastre (cruïlla GI-602 amb GIV-6027, davant de la base militar). Els manifestants portaran pancartes i es faran talls intermitents de la circulació rodada per tal de repartir fulls informatius amb les reivindicacions als conductors i acompanyants.

Segons denuncien aquestes entitats, es tracta de macroprojectes “orientats fonamentalment a enriquir les multinacionals energètiques” autoritzant la seva instal·lació “en els punts que permeten maximitzar els beneficis empresarials en detriment dels drets de la ciutadania”. Amb les concentracions, coordinades la resta de mobilitzacions que es fan a tot Catalunya, també es vol exigir als governs que impulsin una implementació de renovables sostenible, que no suposi la destrucció de la biodiversitat ni de recursos naturals de l’Empordà. Es demana apostar per un model de transició energètica que prioritzi les instal·lacions d’autoconsum a les llars i a les empreses, que promogui les comunitats energètiques, els projectes públics i les iniciatives locals amb participació ciutadana i que prioritzi la instal·lació de grans projectes de renovables en espais antropitzats (xarxa viària, línies ferroviàries o polígons industrials) i en sòls degradats (pedreres en desús, abocadors, o espais periurbans en estat d’abandonament).

Segons un estudi de l’Observatori per a la Sostenibilitat estatal, avui hi ha a Catalunya unes 38.000 hectàrees d’espais antropitzats (com ara mitjanes d’autopistes, canals o polígons industrials) i sòls degradats com ara espais periurbans, abocadors o pedreres en desús, que evitarien ocupar espais agrícoles a ple rendiment o destruir zones boscoses, i serien suficients per situar-hi plaques solars per abastir tot el país. Igualment, des de la Xarxa Catalana per a una Transició Energètica Justa reclamen construir més infraestructures d’emmagatzematge de l’energia, a través de la xarxa existent d’hidroelèctriques, com ha proposat el Col·legi d’Enginyers de Catalunya.

Els convocants també reclamen ser tinguts en compte en l’elaboració del pla territorial sectorial per al desenvolupament de les energies renovables (Plater), l’eina de planificació que està redactant el Departament d’Acció Climàtica amb la participació de les oficines per a la transició energètica en marxa a totes les comarques, per ordenar i indicar els punts arreu del territori que es veuen més idonis per a centrals eòliques i fotovoltaiques. El document, que no es preveu tenir enllestit fins d’aquí a un any, va obrir a la primavera un procés participatiu a partir del qual tot just van poder opinar al portal participa.cat, si bé reclamen més implicació. En aquesta línia, la coordinadora denuncia que “no té cap sentit” que s’estiguin donant autoritzacions sense el Plater aprovat, i reclama com a mínim una moratòria, així com la constitució a cada territori d’una comissió per avaluar els espais antropitzats més adequats. “Tots els procediments aprovats entenem que són nuls de ple dret sense planificació, i que molts recursos seran estimats i els projectes no es podran aprovar, ja que així ho marca la llei de canvi climàtic”, advertia ahir Joan Vázquez, de l’organització ecologista Ipcena. “Temem que el Plater sigui pitjor que el que hi ha ara, que són decrets reguladors; ens fa una mica de por”, hi afegia a El Punt Avui Guillem Figueras, de la plataforma SOS Vall del Corb, que explica que el detonant de la mobilització de demà no és cap altre que “el degoteig constant” de projectes que poden afectar greument el territori, i la “capacitat d’organitzar-se, coordinar-se i teixir aliances” que han aconseguit aquestes plataformes en els últims mesos, per mirar de rebatre el discurs oficial i de les companyies. “El model actual és un disbarat monumental, sigui per voluntat o per incompetència”, resumia Josepa Vilarubina, del Gepec, que reclama unitat d’acció entre plataformes locals i ens ecologistes.

En les protestes de demà es recolliran clams d’arreu. A l’Escala i Sant Climent Sescebes, contra el parc eòlic marí i altres projectes a l’Empordà; a la Noguera, contra la central de biogàs prevista en zona protegida i amb una envergadura que “multiplica per sis la mitjana europea”; al Moianès, contra 65 hectàrees de camps solars que afecten el sector agrícola i ramader; a Lleida, contra línies d’evacuació que hi trinxen l’horta, quan afirmen que ja existeixen altres infraestructures que es podrien aprofitar, o al Camp de Tarragona, contra un macropolígon logístic a l’Alt Camp i multitud de projectes eòlics i solars a la Conca i el Baix Camp, també afectades per dues línies MAT.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.