Girona i Salt situen el Campus de Salut com a primera prioritat i Salut agilita tràmits
El projecte del Campus de Salut avança en la planificació i encara creix en ambició, d’una primera xifra econòmica de 400 milions, fins a la forquilla d’entre 500 i 600 que ahir va ampliar el conseller de Salut, Manel Balcells. Però el pla funcional i assistencial només és un pas més, “transcendent” per seguir endavant, però encara resten tràmits perquè es pugui posar la primera pedra i, després, les següents.
Els ajuntaments de Girona i Salt aprovaran dilluns que ve –en els seus plens respectius– un conveni per “avançar en la tramitació urbanística” per a la cessió dels sòls on es construirà el futur Trueta i Campus de Salut. Ho va anunciar l’alcalde saltenc, Jordi Viñas, en l’acte a la seu de la Generalitat. I ho va confirmar el seu homòleg gironí, Lluc Salellas, tot coincidint amb Viñas i amb Balcells en la defensa de la coordinació entre administracions. Salellas va afegir-hi que això era una mostra del treball en el marc de l’àrea urbana de Girona, que l’equip de govern ha reforçat en l’inici d’aquest nou mandat.
En principi, l’Ajuntament de Salt hauria de cedir els terrenys del seu municipi el primer trimestre del 2024. Viñas va exposar que és una gran peça i que no només inclou el centre sanitari i el campus. Segons els càlculs saltencs, el consistori hauria d’aprovar un avanç del pla parcial entre els mesos de febrer i març de l’any que ve.
Balcells agilitarà feina
Els dos alcaldes van defensar que volen el projecte materialitzat al més aviat possible, i el conseller, conscient de la complexitat dels tràmits, va avançar que miraran de recuperar temps amb la convocatòria d’un concurs d’idees tan bon punt Salt hagi aprovat la modificació de planejament prèvia a la cessió, entre el febrer i el març de l’any vinent. El concurs aclarirà el camí cap a la redacció del projecte executiu del complex, que s’allargarà uns quants mesos més, de manera que la subhasta de les obres no es faria abans del 2025. I l’execució i finalització, anant bé, entre el 2028 i el 2030.
A Girona, la tramitació també continua –segons va exposar Salellas– amb discreció. “La maquinària no s’ha aturat en cap moment.” El batlle, que va accedir al càrrec al juny, va afegir-hi que l’Ajuntament ha fet gestions amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), entre altres administracions. I va situar el projecte al capdavant de les prioritats dels serveis urbanístics dels dos municipis.
Però, malgrat tot, l’Ajuntament de Girona ha de resoldre encara l’afectació final de dos masos, el mas Bellsolà i el mas Sureda, que formen part del catàleg patrimonial gironí. En el primer cas, la reparcel·lació exclou finalment la masia, i la seva propietària, Olga Bellsolà, admet contactes amb el nou equip de govern.
De tota manera, Bellsolà desconeix com el consistori els compensarà la cessió de part de la seva finca. La propietària ha deixat la gestió d’un restaurant molt a prop d’on hi haurà el campus després de 23 anys per centrar-se en un procés “complex burocràticament i que genera molt de desgast”. L’alcalde de Salt tampoc va obviar la necessitat de “certeses jurídiques” per “no avançar un pas i haver-ne de recular cinc”, per l’afectació que el projecte pot tenir sobre nombrosos privats afectats.
Dilluns que ve, doncs, el ple extraordinari de Girona aprovarà el conveni conjunt amb Salt per al futur Trueta. En la sessió també s’inclourà l’aprovació del pressupost pel 2024 (148,7 milions d’euros).