L’habitatge puja un 15% de mitjana al darrer any
L’increment se situa en una mitjana entre el 15 i el 16% però hi ha poblacions que superen el 30% en l’últim any
L’estudi de preus del mercat de l’habitatge a les comarques gironines, que impulsen les API, confirma una “sensible” tendència a l’alça en els preus de l’habitatge d’obra nova, segona mà i lloguer, segons informa l’ACN. L’anàlisi se centra en els onze municipis principals de la demarcació: Banyoles, Blanes, Figueres, Girona, Lloret de Mar, Olot, Palamós, Roses, Salt, Sant Feliu de Guíxols i Santa Coloma de Farners. L’estudi constata un augment de preus a la majoria dels municipis en els pisos d’obra nova, que se situa entre un 15 i un 16% en comparació amb els últims cinc anys. En alguns municipis, però, els percentatges es disparen i, per exemple, a Lloret de Mar comprar un pis en un barri mitjà costa un 33,3% més que fa un any. El ritme d’obra nova iniciada a la demarcació de Girona, de gener a setembre de 2023, és de 1.631 habitatges, un 31% més que el 2022. Tot i aquest increment, el ritme de construcció continua essent, segons les API, “insuficient” davant la demanda existent. L’increment dels tipus d’interès i la restricció del crèdit, asseguren, han frenat lleugerament la compravenda d’habitatges d’obra nova des de principi d’any”. “Aquesta situació se suma a la inseguretat jurídica derivada de les noves normes estatals i autonòmiques, que darrerament s’han aprovat, i que perjudiquen la inversió en el sector residencial”, afirmen. Si posem la lupa a les dades, comprar un pis a Lloret de Mar en una zona mitjana costa un 33,3% més que fa un any. Banyoles ho segueix de prop amb un increment del 26,3%. També Sant Feliu de Guíxols (26,1%) i Santa Coloma de Farners (24,6%). En canvi, a Roses ha baixat un 10,3% i en ciutats com Figueres, l’increment no arriba al 20%. A Olot, en canvi, s’han mantingut els preus i a Girona i Palamós els augments no arriben al 5%. Si a aquests percentatges hi posem números, comprar un pis de 55 metres quadrats en un barri mitjà de Lloret costava aquest octubre uns 176.000 euros i un de 75 metres quadrats, 240.000 euros. Fa un any, un pis de 55 metres costava uns 132.000 euros i un de 75, 180.000 euros.
Habitatge de segona mà
Pel que fa a l’habitatge de segona mà, el preu mitjà estudiat en totes les poblacions seleccionades, és de 2.291 euros el metre quadrat, un 11% més que fa un any. En les poblacions d’interior els preus es mantenen lleugerament a l’alça, amb una certa tendència de preus a la baixa a Olot i Figueres.
Habitatge de lloguer
Pel que fa al lloguer d’habitatges, de forma global es detecta un increment generalitzat dels preus en tots els tipus d’habitatge, en funció del nombre de dormitoris (2, 3 i 4) i amb caràcter anual, prenent com a base l’estudi d’octubre de 2022 fins a l’octubre de 2023. Així a Girona ciutat l’augment mitjà se situa en el 10,23%; mentre que per a les poblacions d’interior (Banyoles, Figueres, Salt, Olot i Santa Coloma de Farners) l’increment mitjà ha estat de l’11,34% i en darrera instància, a les poblacions de costa (Palamós, Blanes, Lloret de Mar, Roses i Sant Feliu de Guíxols), s’ha situat en el 10,92% de mitjana. A Girona, malgrat que el preu de la renda s’ha incrementat progressivament amb el pas dels mesos, el percentatge d’increment respecte del període anterior (octubre 2021 – 2022) disminueix lleugerament (en un 1,71%), mentre que en el conjunt de les poblacions d’interior i poblacions de costa, la tendència és a la inversa. Pel que fa a la renda d’arrendament mensual i, prenent com a referència els habitatges de 2 dormitoris, a Girona ciutat la renda se situa en 745 euros, a les poblacions d’interior en 589 euros, i a les poblacions de costa, en 650 euros. Un de tres habitacions, en canvi, a Girona costa uns 864 euros; a les poblacions d’interior, la renda està en 696 euros, i finalment, a les poblacions de costa, en 758 euros, respectivament.