SOCIETAT
Igualada treballa en un model alimentari propi més sostenible
L’Ajuntament d’Igualada ha iniciat una prova pilot per impulsar una estratègia alimentària a escala local. Amb el suport de la Diputació de Barcelona, es tracta d’un pla d’acció “per avançar cap a un sistema alimentari més saludable, sostenible, resilient i en clau de proximitat”. El regidor de Sostenibilitat, Jordi Marcè, explica que aquest treball comença per l’elaboració d’una carta alimentària, amb l’objectiu d’avançar en el desenvolupament d’un model agroalimentari que s’està duent a terme a partir d’un grup treball format per representants de l’àmbit públic i privat, que aplega representants de diversos sectors com ara el medi ambient, l’economia, la salut, l’ensenyament, els productors, les entitats i la mateixa ciutadania.
Un cop elaborada la carta alimentària, es donarà continuïtat més endavant a un procés de diagnosi, seguit de la creació d’un consell alimentari local per abordar el disseny i el desenvolupament del pla alimentari local. Aquest projecte s’emmarca dins del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, creat l’any 2021, i l’Ajuntament en forma part. El Parc Agrari el formen l’Associació de Productors de la Conca d’Òdena, l’Associació de Comerç i Restauració del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, l’Associació de Turisme del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, el Consell Comarcal de l’Anoia i els ajuntaments de quinze municipis, que representen una població de 80.820 habitants i una superfície de 372 km². El parc té com a finalitat la preservació, la promoció i la gestió dels espais agraris i la transformació del model de proximitat, a escala local. L’objectiu final és que el nou sistema alimentari garanteixi el dret a l’alimentació de la ciutadania, especialment en un món globalitzat i amenaçat per una emergència climàtica i ecològica a escala global.