SOCIETAT
Creen una aplicació per promoure l’agricultura urbana
L’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) i la Universitat de Girona (UdG) han creat una plataforma per promoure l’agricultura urbana i sostenible i aconseguir ciutats més verdes. La plataforma forma part del projecte Xarxa de Ciutats Comestibles, en anglès Edible Cities Network (EdiCitNet), coordinat per la Universitat de Berlín. Aquest és un projecte de cinc anys de durada finançat pel Programa Horizon 2020 de la Comissió Europea per explorar mètodes sostenibles de producció, distribució i consum urbans d’aliments –també coneguts com a “solucions de ciutats comestibles”– amb l’objectiu de fomentar la resiliència mediambiental i social a ciutats d’Europa, Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia.
L’objectiu d’aquesta plataforma és connectar i inspirar la ciutadania a través d’un espai dinàmic on es pot trobar tot allò relacionat amb les ciutats comestibles, ja sigui una biblioteca de recursos gratuïts, eines de seguiment de l’impacte o un catàleg d’iniciatives de ciutats comestibles, entre d’altres. El resultat és una completa plataforma que gira al voltant de l’agricultura urbana que permet interacció entre les persones usuàries, però també entre empreses i organitzacions.
Per una banda, la plataforma actua com una xarxa social per als aficionats a l’agricultura urbana i permet seguir perfils, publicar notícies i esdeveniments, compartir coneixement a través de la creació de recursos, com poden ser vídeos, manuals o articles. De la mateixa manera, permet crear comunitats d’usuaris centrades al voltant d’un tema comú, trobar especialistes en un determinat camp que puguin fer assessorament, i publicar preguntes que els altres membres de la comunitat poden respondre.
Per altra banda, les empreses i organitzacions poden crear perfils pels seus horts o botigues d’alimentació local o per a altres tipus d’activitats. D’aquesta manera es disposa d’un catàleg interactiu geolocalitzat que permet buscar iniciatives o solucions utilitzant un mapa amb opcions de cerca per nom, tipologia o d’altres. A més, les empreses i organitzacions poden utilitzar la plataforma com una eina per monitoritzar la productivitat i l’èxit de les seves solucions i per generar, de manera automàtica, un informe amb els indicadors que se seleccionin.
Finalment, la plataforma també inclou una eina per dissenyar i planificar solucions d’agricultura urbana a escala individual o a escala de ciutat.