Política
La inseguretat és percebuda com el principal problema de la ciutat
Marín expressa preocupació per l’augment dels delictes, especiament els robatoris amb violència
El principal problema de la ciutat de l’Hospitalet és la inseguretat ciutadana. Així ho percep el 43,7% de les 1.500 persones que van ser enquestades el passat octubre per al Baròmetre d’opinió pública. El 2023 la ciutat va registrar un increment del 8% dels fets delictius respecte del 2022, i en la Junta Local de Seguretat, que va reunir divendres passat responsables del consistori, la Generalitat i l’Estat, l’alcaldessa, Núria Marín, va expressar la seva preocupació per aquest augment.
Marín va manifestar al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i al delegat del govern espanyol a Catalunya, Carles Prieto, el seu neguit per l’augment d’un 23,1 % dels robatoris amb violència i intimidació. “Són unes dades que m’inquieten. Em preocupen molt. Perquè aquest tipus de delictes són els que es cometen al carrer, amb estrebades, que afecten sobretot les persones grans i generen molta alarma social”, va afirmar Marín. L’alcaldessa va instar a abordar tres dels problemes que més afecten la ciutat: les ocupacions mafioses, la reincidència i el mal ús dels patinets. Marín va explicar que una reorganització de la Guàrdia Urbana farà que s’intensifiqui la presència policial al carrer, mentre que Elena va destacar l’increment de mossos a la ciutat, “que ha passat de 264 a 321” agents.
Al baròmetre municipal el 28,5% dels ciutadans manifesta que la inseguretat és el principal problema que afecta les famílies, seguit per la crisi econòmica (12,9 %), l’habitatge (10,2 %), la salut (8,7 %) i l’atur (8,6 %). Pel que fa al segon problema de la ciutat, el 23,9% les persones enquestades assenyalen la neteja. El 83,3 % dels ciutadans diuen estar molt o bastant preocupats pel canvi climàtic, i atribueixen al govern estatal més actuacions a l’hora d’afrontar-ho que als municipals. Pel que fa a l’Ajuntament, consideren que les accions que més ajuden a pal·liar l’escalfament global són la plantació d’arbres i la neteja de l’espai públic amb aigua no potable.
El baròmetre del 2023 mostra, segons fonts municipals, un lleugera millora de la ciutat. El 62,8 % dels ciutadans, 4,8 punts més que ara fa un any, estan molt o bastant satisfets de viure a l’Hospitalet, una ciutat que el 67,9% percep que té una identitat pròpia i amb la que el 65% se sent identificat. Tots els serveis municipals reben un aprovat. Els més ben valorats són les biblioteques i els mercats municipals, que reben respectivament un nota de 7,4 i 6,9. Estan pel davant de l’oferta esportiva (6,6), la cultural i d’oci (6,5), la recollida d’escombraries (6,2), el manteniment de parcs i jardins (6), la Guàrdia Urbana (5,9) i la neteja dels carrers (5,4).
La gestió global de l’Ajuntament rep una valoració de 5,7 punts, i també és aprovada la gestió de l’alcaldessa per un 70% dels enquestats. La seva valoració mitjana és de 5,7, tres dècimes per sobre del 5,4 del 2022.