L’ajuntament confia comprar l’edifici de les Servites en breu
L’ajuntament banyolí proposa pagar 240.000 euros en sis anys a l’Estat
L’Ajuntament de Banyoles confia en poder tancar la compra de l’edifici de la plaça de Servites en les properes setmanes, segons informa l’Agència Catalana de Notícies. Es tracta d’un immoble que és propietat de l’Estat però el consistori vol comprar-lo per a destinar-lo com a espai per a entitats. L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha detallat que una valoració xifra en 240.000 euros el valor d’aquest edifici, una xifra que des del govern espanyol veuen amb bons ulls i proposen al consistori pagar-los en un màxim de deu anys. Ara, el govern local proposa fer el pagament en sis anys i mentrestant anar renovant l’edifici, que necessita diferents inversions de millora.
Fins ara l’edifici dels antics sindicats el fa servir l’entitat ’Ei, gent!’, una associació de lleure infantil i juvenil sense ànim de lucre. Es troba a la plaça de les Servites, entre l’edifici de Correus i el museu Darder. L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, recorda que l’immoble es troba en un punt “molt cèntric” del municipi on “s’hi pot arribar en cotxe, en bici i a peu”. Per això és un edifici que desperta “molt d’interès” al govern local i ha decidit comprar-lo a l’Estat, que n’és el propietari.
L’immoble necessita reformes a diferents nivells i per això una empresa ha valorat el seu cost i ha determinat que comprar-lo costaria 240.000 euros. De moment, el govern local ja ha fet arribar la quantitat al govern espanyol i “el ministeri s’ha fet seva la xifra”, segons destaca l’alcalde de Banyoles.
Ara, els ofereix un termini de compra de deu anys però l’alcalde ha plantejat rebaixar aquest termini als sis anys. Això suposaria una despesa d’uns 40.000 euros a l’any. Miquel Noguer ha destacat que si bé el consistori podria comprar-lo de cop, prefereixen fer-ho de forma fraccionada perquè els permetrà executar les reformes que caldria fer-hi.
Mig milió d’euros en reformes
Els tècnics municipals preveuen que posar l’edifici al dia suposaria una despesa d’entre 400.000 i 500.000 euros. De moment, per aquest 2024 el govern local ha previst dedicar 40.000 euros al pagament de la primera anualitat de la compra i 100.000 més a una primera fase de reformes que es concentraria en un pla de xoc per evitar el deteriorament de l’edifici. S’actuaria sobretot en la façana i la teulada.
A partir d’aquí, cada any s’aniria fixant una quantitat per rehabilitar l’equipament fins arribar al gairebé mig milió d’euros previst. Noguer confia que la compra pugui ser una realitat en les properes setmanes i per tant començar a desencallar la primera fase de la reforma.
L’edifici de la plaça de les Servites compta amb un auditori amb la capacitat d’un centenar de persones a la planta baixa i als pisos superiors hi ha diferents sales. La idea és que aquest edifici tingui usos per a entitats veïnals, tal com ja passa actualment amb l’Ei, gent!’. Noguer ha detallat que la intenció del govern local és que “s’hi facin activitats al llarg de tota la setmana”.
Responsabilitat amb l’aigua
Miquel Noguer ha detallat l’estat de la compra d’aquest edifici en una trobada amb els mitjans de comunicació. En ella, l’alcalde ha aprofitat per fer una crida a la “responsabilitat” amb el consum d’aigua. Si bé és cert que el batlle ha recordat que Banyoles segueix sent un dels pocs municipis catalans que no té restriccions perquè agafa l’aigua de l’estany, sí que ha fet una crida a no malbaratar-la.
A dia d’avui l’estany es troba 19 punts per sota de la cota zero, una situació que no es vivia des del 2007. Malgrat tot, al llarg de l’últim mes el nivell de l’estany no s’ha mogut. Miquel Noguer ha recordat que l’estany rep aigua de corrents subterranis de l’Alta Garrotxa. “Quan els aqüífers s’assequin vol dir que no entrarà aigua i això podria provocar una baixada del nivell de l’estany”, ha afegit l’alcalde.
“Si segueix sense ploure gaire més, ens podríem veure afectats”, ha insistit Miquel Noguer. Per això demana “prudència” en l’ús de l’aigua malgrat que no hi hagi cap restricció d’ús. “Podem regar les plantes, però el just i necessari”, ha reiterat.