Els municipis del Baix Empordà demanen més fermesa amb els multireincidents
Demanen reunir-se amb la fiscal en cap de Girona i amb el conseller d’Interior
Després d’alçar la veu al desembre contra els multireincidents, cinc municipis del Baix Empordà amb policies locals i vigilants s’han tornat a trobar aquest dimecres. A la reunió, informa l’Agència Catalana de Notícies, hi havia representants de la Bisbal, Calonge, Sant Feliu de Guíxols, Forallac i Torroella de Montgrí.
El regidor de Seguretat Ciutadana de la Bisbal, Xavier Dilmé, ha explicat que tots ells pateixen dues problemàtiques comunes. Per una banda, l’acció d’aquells delinqüents que han fet dels furts i els robatoris el seu modus vivendi, i que per més que se’ls detingui, “no tenen la resposta judicial adequada”. I per l’altra, el fet que es vegin “obligats a suplir” -amb més policies locals o vigilants- la manca de Mossos a la comarca, que “en algunes ocasions es fa insostenible”.
Per això, els cinc municipis ja han acordat dues línies d’actuació conjunta. Per una banda, es volen reunir amb la fiscal en cap de Girona per reclamar-li més fermesa amb els multireincidents. “Si hi ha gent a qui s’acaba detenint 40, 50 ó 60 vegades és que la feina policial s’ha fet, perquè en tots aquests casos se’ls ha arrestat”, ha dit el regidor de Seguretat Ciutadana.
“Però ens costa d’entendre que tornin a córrer pels carrers com si no hagués passat res; i si als polítics ja se’ns fa estrany, imagineu-vos a aquell ciutadà a qui li han entrat a robar a casa seva i l’endemà es troba el lladre comprant a la fleca”, subratlla Xavier Dilmé.
En paral·lel, a més d’obrir la via de la fiscalia, els municipis del Baix Empordà també reclamaran trobar-se amb el conseller d’Interior per reclamar-li més presència de mossos a la comarca. “Els municipis estem fent un esforç als nostres pressupostos per dotar de mitjans i efectius les policies locals, i allò que demanem és que aquí també hi hagi corresponsabilitat per part de la Generalitat”, ha dit el regidor de Seguretat de Calonge, Alberto Mas.
Xarxa de videovigilància
A més de demanar més mossos, entre d’altres perquè si els patrullatges sovintegen per les zones comercials o es fan més controls a peu de carretera això “dissuadirà” els lladres, els municipis també reclamen més mitjans al Departament d’Interior. I aquí, Mas fa referència específica a la instal·lació de càmeres de videovigilància en aquells pobles petits que no en disposen, perquè d’aquesta manera es creï “una xarxa” que permeti resseguir la trajectòria dels delinqüents itinerants i atrapar-los.
Per últim, els pobles del Baix Empordà amb policies locals i vigilants també volen estudiar fórmules per facilitar que les víctimes de furts els denunciïn. Xavier Dilmé explica que, després del repunt de delinqüència que van tenir al desembre, la detenció del grup de menors itinerants que es movia per diferents punts de la comarca cometent robatoris ha permès “millorar moltíssim” la situació a la ciutat.
Ara bé, el regidor també ha subratllat que els furts continuen a l’ordre del dia. I que justificar amb estadístiques que no s’incrementen policies perquè aquests delictes baixen és “fer-se trampes al solitari”, ja que en realitat molts d’ells no s’acaben denunciant. “I jo crec que tant mossos com policia local en som conscients, d’això”, ha puntualitzat Dilmé.
Per això, els cinc municipis també han parlat d’estudiar fórmules que facilitin a la ciutadania denunciar els furts. Perquè com ha concretat el regidor de Seguretat, a la Bisbal la Policia Local no agafa denúncies per aquests delictes, però sí que es desplacen a lloc quan se’ls avisa que se n’ha comès un. “La intenció és evitar que la ciutadania hagi d’esperar-se molta estona o bé que denunciar-los els acabi ocupant bona part del matí”, ha conclòs Dilmé.
Durant la reunió, els cinc municipis han acordat continuar fent reunions periòdiques de manera rotatòria. I que, més enllà dels regidors i alcaldes, en aquestes trobades també hi participin els comandaments de les policies locals i els vigilants.