CAMPRODON
Troben una mini pel·lícula en una camí de la Retirada després de 85 anys
“Troballa excepcional” en un antic camí de la retirada republicana al Ripollès. 85 anys després d’aquell episodi d’èxode de la Guerra Civil, ha aparegut una mini pel·lícula de Pathé Baby, una bobina del primer projector de cinema domèstic, creat el 1922, que es va fer molt popular. “És molt emocionant”, explica a l’ACN Lluís Bassaganya, el seu descobridor. La va trobar l’estiu passat, en una zona boscosa. Tècniques de la Filmoteca de Catalunya s’han desplaçat aquesta setmana a Camprodon per recollir-la i intentar restaurar-la: “No sabem si queden imatges, és sorprenent que s’hagi conservat”, afirmava la responsable del Centre de Conservació i Restauració, Mariona Bruzzo, que es mostra molt cautelosa a l’espera dels resultats.
Com pot ser que un rotlle de pel·lícula s’hagi conservat durant 85 anys a la muntanya i no s’hagi desintegrat? Aquesta és una de les moltes preguntes que s’ha fet Bassaganya, gestor de l’espai Cal Marquès de Camprodon des que va descobrir-la l’estiu passat. Bassaganya porta molts anys resseguint vells camins de la Retirada amb l’objectiu de desenterrar objectes per després exposar-los a aquest centre cultural.
La gran incògnita, però, és descobrir què hi ha a la pel·lícula i si finalment es podrà recuperar. Aquest és el repte que ara entomaran els tècnics del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya que s’han mostrat entusiasmats amb la troballa. “És com un petit miracle”, han coincidit a dir la seva cap, Mariona Bruzzo, i la restauradora Rosa Cardona, en inspeccionar-lo per primer cop. “Quan ens ho van dir, vam creure que era increïble que hagués sobreviscut perquè va contra tota teoria de la conservació”, detalla.
Acostumats a custodiar el patrimoni cinematogràfic del país, saben molt bé que és un material “molt fràgil” que cal conservar amb unes condicions d’humitat i temperatura idònies. “És una mica tot allò que no s’hauria de fer: deixar una pel·lícula a fora i tornar en 85 anys; en més del 99% de possibilitats s’hauria desintegrat”, afegeix. Apunta que la humitat de la muntanya i el fred hi poden haver ajudat, però molt especialment la petita caixa metàl·lica, rovellada, que l’embolcalla i on encara es pot llegir “Pathé Baby” en majúscula. La bobina té 10 metres enrotllats.
En una primera inspecció no s’atreveix a avançar resultats: “El rotlle té un to més fosc i podria semblar que hi ha emulsió (imatge), però també podria ser degradació o pols que hi ha entrat”. Reconeix que “tenen la il·lusió però encara cap certesa” que quedin imatges per recuperar. El que faran des del centre de restauració és tractar-la per poder-la manipular. “Deu estar molt seca i intentarem treure-la a poc a poc, no sabem com el rovell l’ha pogut afectar, i després, amb una lupa es veurà si hi ha imatges o no”. Si fos així, es podrien escanejar i retornar-les al moviment en el millor dels casos.
Una pel·lícula d’entreteniment o familiar?
Bassaganya la va descobrir en una zona boscosa i tapada per vegetació en un camí on hi havia material dels soldats, com ara munició i fusells. També van trobar caixes de cinema destrossades i trossos de vinil. “I entremig, vaig anar apartant-ho i va sortir la caixeta que estava conservada entre les fulles”, recorda amb emoció. Tenint en compte el context, sosté que podria tractar-se d’una pel·lícula comercial per entretenir els soldats –”Potser ens surt un Charles Chaplin!”, diu-. Però tampoc es pot descartar que sigui una pel·lícula familiar d’algun soldat o d’algun exiliat que s’emportés durant la fugida cap a França.
El fet que sigui un bocí d’història, encara que finalment sigui un film d’entreteniment, és el que ha animat la Filmoteca de Catalunya a participar-hi. “És memòria de tots i per això ens interessa”, assenyala Bruzzo. A l’espera del que pugui acabar apareixent durant la restauració, el que tenen clar és que la peça s’exposarà a Cal Marquès, juntament amb les 1.200 peces quotidianes i de guerra que expliquen la Retirada.