Societat

societat

Les tractorades dels pagesos ja son a Barcelona

Representants del sector es reuniran a la tarda amb el president Aragonès per traslladar-li les seves demandes

Les primeres marxes de tractors cap a Barcelona ja són a Barcelona on els Mossos i la Guàrdia Urbana avisen que hi haurà fortes afectacions de trànsit i recomanen desplaçar-se amb transport públic. La resta de tractors, vinguts d’arreu del territori, ja estan encarant l’últim tram per denunciar l’enlairament dels costos, l’excés de burocràcia, la falta d’ajudes i el cúmul de problemes que estan portant al límit el sector.

El massiu seguiment de la jornada de protestes d’ahir va envalentir els pagesos i molts d’ells van decidir, en assemblees improvisades, seguir amb les mobilitzacions i traslladar-les a la capital catalana. Les marxes lentes han començat aquest matí des de Ponent, l’Ebre, Tarragona, Girona i la Catalunya Central i estan acostant-se al seu destí, informa l’ACN. Tractors i pagesos que els acompanyen en cotxe provinents de la Catalunya Central s’han unit a la columna de pagesos del Vallès a Mollet, i ja entren a Barcelona per la Meridiana. Per la mateixa via entra la columna gironina. Les marxes de Ponent i Tarragona, el Penedès i l’Ebre ja són als trams finals de l’A-2 per entrar per la Diagonal, on tenen previst aparcar.

Quan tots siguin a Barcelona, els pagesos es concentraran davant la seu de la Comissió Europea, a la delegació del govern espanyol i finalment a la Generalitat per reunir-se amb el president Pere Aragonès. Les marxes lentes estan afectant des de primera hora del matí nombrosos punts de les carreteres catalanes. Entre els trams més afectats hi ha hagut l’AP-7 entre Granada del Penedès i Santa Margarida i els Monjos en sentit nord, amb 9,5 quilòmetres de cua al migdia; l’A-2 entre el Bruc i Castellolí, a l’A-2 (7 quilòmetres), sis quilòmetres més a la C-16 entre Vacarisses i Castellbell i el Vilar en sentit sud i tres quilometres a l’AP-7 entre Mollet del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda, tot i que en sentit nord. D’altra banda, ja s’ha reobert el trànsit al seu pas per La Jonquera a l’AP-7, tot i que aquesta via registra circulació intensa en alguns dels seus trams que transcorren per les comarques de Girona i després de més de dotze hores tallada, al migdia s’ha normalitzat la circulació a l’A-2 a Fondarella, al Pla d’Urgell.

Les diverses columnes d’agricultors i ramaders tenen previst entrar a Barcelona per dues de les seves principals artèries: la Diagonal –per on arribaran els tractors de l’Ebre, Tarragona i Ponent– i la Meridiana, via que preveuen col·lapsar els tractors de Girona i la Catalunya Central. Protecció Civil recomana evitar avui l’ús del cotxe. Els representants dels pagesos tenen previst entregar a Aragonès un manifest amb les seves reivindicacions i les signatures que han recollit.

El president ja ha anunciat que a la trobada, que serà a primera hora de la tarda, també hi serà el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort. Aquest mateix matí, el diputat de Junts Salvador Vergés ha preguntat al conseller si “assumeix la seva culpa” pel malestar al sector de la pagesia, que es troba “massa ofegada per la burocràcia” i per les restriccions per la situació d’emergència per la sequera. Mascort ha defensat que el govern porta “8 anys al costat dels pagesos” prenent totes les decisions “consensuades amb ells, a través de la taula agrària” i ha denunciat que l’augment de burocràcia és culpa d’altres administracions. “En aquests 8 anys, la UE ha aprovat 196 normatives diferents, l’Estat 93 i el Govern 18”, ha exemplificat. Tot i això ha admès que el govern “ho pot fer millor” i s’ha mostrat “absolutament al costat de la immensa majoria de reivindicacions dels pagesos i ramaders que estan al carrer” i que estan “lluitant contra algunes de les condicions que ens venen imposades”.

Per la seva banda, també davant el ple del Parlament, Aragonès ha defensat que el seu executiu està oferint mesures de suport als pagesos i ha reclamat que es “revisin” els tractats europeus de lliure comerç amb països tercers i garantir “preus justos” fent canvis en la relació que hi ha amb les grans cadenes alimentàries. En la seva intervenció, el diputat de la CUP Dani Cornellà ha expressat “tot el suport a la revolta pagesa”, que “ha dit prou després de més de 40 anys de polítiques errònies que han fet desaparèixer la petita i mitjana explotació en favor de l’agroindústria”. Cornellà ha advertit que “aquest no és el model que necessitem” i ha exigit al govern polítiques per a “revertir-ho”. També el ministre d’Agricultura, Luis Planas, ha hagut de sortir avui al pas, assegurant que el govern espanyol “escolta, compren i dona solucions” als problemes dels agricultors i ramaders. Ha posat com a exemple mesures com la llei de la cadena alimentària, que han permès incrementar el preu que es paga als grangers per la llet, import que ha passat dels 0,36 cèntims per litre del 2022 als 0,51 cèntims del 2023.

No és la primera vegada que el sector es fa sentir però les mobilitzacions actuals son històriques, el que demostra el profund malestar que hi ha al camp. A Fondarella, al Pla d’Urgell, molts pagesos reconeixien aquest matí que és la primera vegada que participen en una tractorada i explicaven que s’hi han sumat perquè aquesta vegada el sector està unit i, a més, han arribat al límit. Entre les principals mesures que reivindica el camp destaquen millores per revertir la crisi de preus i l’excés de burocràcia. També reclamen ajudes per fer front a la sequera, que es posi fi als abusos que pateixen els petits productors obligats a vendre per sota de preu de cost, uns plans estratègics de la Política Agrària Comuna (PAC) adaptats a la realitat mediterrània i acabar amb la competència deslleial de productes importats de fora de la Unió Europea. Son demandes que fa anys que arrosseguen però els pagesos denuncien que han estat desateses i que per això han decidit plantar-se, imitant homòlegs com els francesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia