Famílies de Sant Cugat repinten el Guernica amb els colors de la bandera palestina
Ho fan després que l’Ajuntament ordenés retirar un de semblant que van realitzar alumnes d’una escola
Famílies de diferents escoles de Sant Cugat del Vallès han repintat el Guernica de Picasso amb els colors de la bandera de Palestina després que l’Ajuntament va ordenar retirar al novembre un de similar que havien elaborat alumnes de l’escola Pins del Vallès. Les famílies han redissenyat a mida real l’obra de Picasso com a reacció al que qualifiquen com un acte de censura per part del consistori. La nova creació l’han penjat aquest matí al mur del monestir de la ciutat, durant un acte organitzat a la plaça Octavià.
Riki Benito, membre de Famílies de Sant Cugat amb Palestina, ha explicat que l’acció té una doble intenció: “fer una crida a la solidaritat amb el poble palestí” i posar de manifest “l’intent de silenciar” dut a terme pel govern municipal. La voluntat és que el nou mural es pugui fer servir de material a les escoles i en altres manifestacions. Benito ha assegurat que l’Ajuntament de Sant Cugat va justificar la retirada del mural, tal com va comunicar al centre educatiu, perquè “era un posicionament de part” i en aquest conflicte s’havia d’optar per una postura “neutral”. El membre de l’entitat ho ha titllat “d’hipòcrita”, ja que hi ha “el precedent de la guerra d’Ucraïna” que, segons ha indicat, es va tractar a les aules, se’n van fer exposicions i “se’n va parlar de forma proactiva”.
L’integrant de Famílies de Sant Cugat amb Palestina ha carregat contra el consistori per impedir que no es pugui penjar un Guernica, “símbol universal de la pau i contra els bombardejos i el feixisme”. Benito ha alertat que les famílies seguiran “lluitant perquè hi hagi una posició crítica” a les escoles envers la guerra a Gaza i d’altres, i que “no hi hagi diferències entre conflictes”. Benito ha recordat que a Gaza hi ha hagut “més de 30.000 morts, dels quals uns 13.000 són infants”.
Fonts municipals han remès l’Agència Catalana de Notícies a la informació publicada al desembre al digital Cugat.cat en què la regidora d’Educació, Carme Ardid, demanava a tots els centres escolars de la ciutat que no prenguessin partit en la guerra a Gaza. El missatge d’Ardid era “no traslladar el conflicte a Sant Cugat ni esperonar la violència”.
La regidora també reclamava que les direccions de les escoles comuniquessin als docents la necessitat d’abordar el conflicte des de la perspectiva que hi ha “persones que pateixen a les dues bandes”. Ardid instava el professorat a ser responsable i a treballar per “crear un esperit crític, però, alhora, vetllar per la pau”.