Societat

economia

Comença una campanya de recollida de productes fitosanitaris obsolets a les explotacions agràries

Amb el servei a 33 cooperatives del país, que estarà actiu fins a l’abril, preveuen recollir 40 tones de productes

Amb el canvi de normativa estatal, la tinença d’aquests productes caducats, pot comportar multes a partir de 3.000€

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha engegat la recollida i gestió selectiva gratuïta de productes fitosanitaris caducats o descatalogats de les explotacions agrícoles a tot Catalunya. El servei que estarà actiu des d’ara i fins a l’abril, serà itinerant a través de les 33 cooperatives participants. La recollida dels productes es farà en horari de matí a les cooperatives participants, i cada agricultor tindrà un límit de 250 kg per lliurament. En total es preveuen recollir més de 40 tones de productes fitosantaris obsolets que es traslladaran als gestors de residus. Amb la iniciativa ara es vol facilitar que els agricultors puguin donar sortida a aquests productes, ja que amb el canvi de la normativa estatal la tinença d’aquests pot comportar sancions administratives a partir de 3.000 euros. El segon objectiu és que aquests fitosanitaris siguin tractats correctament i no acabin en contenidors equivocats. El Departament d’Acció Climàtica i l’Agència Catalana de Residus assumiran el cost del servei, uns 140.000 euros, i té el suport de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha destacat que la “bona feina realitzada conjuntament entre l’administració i el sector” per trobar una solució “àgil i efectiva” a la gestió d’aquests residus”.

La tinença d’aquests productes fitosanitaris no està permesa des de l’entrada en vigor del Reial Decret 285/2021, de 20 d’abril, pel qual s’estableixen les condicions d’emmagatzematge, comercialització, importació o exportació, control oficial i autorització d’assajos amb productes fitosanitaris. El servei que ara s’ha desplegat arreu de Catalunya sorgeix a partir d’un pla pilot que es va iniciar el novembre de 2021 per realitzar la recollida d’aquests productes on hi van participar un total de 10 cooperatives amb l’objectiu d’oferir una solució viable als agricultors. A través d’aquest pla pilot es varen recollir més de 17 tones de productes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.