Societat

Cara neta a l’Espai 30

Les tres naus que formen l’Espai 30 i tot l’entorn d’aquesta seu i de la Nau Ivanow seran remodelats amb una inversió de 2,4 milions

Els veïns celebren les actuacions, però les consideren poc ambicioses, ja que no augmenten els equipaments culturals al barri

L’actuació manté el valor històric i arquitectònic dels edificis de l’Espai 30
El projecte preveu substituir totes les cobertes per la presència d’amiant

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat les obres de millora de l’entorn del conjunt arquitectònic que formen l’Espai 30 i la Nau Ivanow, al barri de la Sagrera. Les actuacions afectaran sobretot la seu de l’Espai 30, que serà reformat, ampliat i millorat, i podrà continuar actuant com a espai associatiu i cultural del barri. Les obres s’iniciaran el mes d’agost vinent i s’allargaran dotze mesos, amb un pressupost total de més de 2,4 milions d’euros. Segons fonts de l’Ajuntament, l’obra permetrà actualitzar l’equipament d’acord amb la normativa vigent, millorant l’accessibilitat, el confort i la funcionalitat dels locals socials.

Com a pas previ a l’inici de les obres, el consell del ple municipal ha provat el pla especial urbanístic de millora urbana per a la regulació de l’Espai 30. Aquest conjunt d’edificis està format per tres naus adossades industrials que formen part de l’antic conjunt de la Nau Ivanow. La parcel·la on se situa l’equipament té una forma trapezoidal, i una superfície aproximada de 1.075m². L’edificació ocupa la gran part de la parcel·la, deixant tres àmbits exteriors, un dels quals queda protegit per una tanca. L’edifici se situa als números 28-30 del carrer d’Hondures, on s’ubicarà la nova porta d’accés principal a l’Espai 30.

Les naus Guillot, Abaco i Ion fan 11,2 metres d’amplada per 29 de llargada cadascuna, d’una sola alçada principal, totes amb altells intermedis. Actualment, aquest equipament és gestionat per entitats del barri dedicades a l’associacionisme cultural i social, amb l’objectiu d’enriquir la vida associativa i col·lectiva del territori.

L’actuació consisteix principalment en la definició dels gàlibs per tal de disposar d’altures interiors suficients per complir la normativa vigent. Es preveu substituir totes les cobertes del conjunt per la presència d’amiant i millorar-ne l’estanquitat i el comportament tèrmic, a més de poder utilitzar les noves cobertes per introduir llum als espais superiors.

També s’alliberarà l’espai central interior per generar una gran sala polivalent, es permeabilitzaran les façanes, s’ubicaran nous accessos, i es milloraran les prestacions energètiques. A més, segons les mateixes fonts, aquesta actuació també permetrà mantenir i emfatitzar el valor històric i arquitectònic dels edificis.

Els altells seran de nova construcció i se situaran als extrems de les naus que limiten amb el passatge Bofarull. L’accés a la planta altell es farà a través de dues escales situades a les naus Ion i Guillot. D’aquesta manera, quedaran comunicats i des de qualsevol de les escales es podrà accedir als espais i locals de la planta altell. Les naus Ion i Guillot disposaran d’accessos des del carrer Hondures a través d’un espai exterior urbanitzat. En aquest espai s’obriran també les dues sortides de la nau central. A més, les tres naus tindran també un accés des del passatge Bofarull.

Passat industrial

Les naus de l’Espai 30 van ser construïdes a principis del 1910. La primera de les tres naus va ser l’antiga fàbrica de pintures Ivanow, que més tard es va traslladar a la que avui coneixem com a Nau Ivanow. Posteriorment, i fins al 2008, va estar ocupada per l’empresa Construccions Metàl·liques Guillot. La segona nau era l’antic dipòsit dels olis d’oliva Abaco, i la tercera, Ion, estava dedicada a manufactures diverses.

El nom d’Espai 30 fa referència al número 30, repetit moltes vegades des dels orígens del barri dins del radi de 30 passes al voltant de l’església de Sant Martí, com a espai sagrat i d’aixopluc per a les persones que hi vivien.

L’aprovació de la reforma d’aquest espai del barri de la Sagrera ha estat ben rebuda per part dels veïns del districte, tot i que consideren que hauria de ser, diuen, més ambiciosa. Així s’ha posicionat el representant de l’associació de veïns de la Sagrera, Benjamí Mercader: “Hauria estat millor, si s’havia de fer aquesta actuació, que té un pressupost força elevat, aprofitar per fer-hi un canvi integral, fer un edifici pensat per a les activitats que s’hi fan, amb molta més capacitat, i això hauria estat una inversió de futur i que hauria durat temps. El que fan és una mena de pedaç per poder continuar amb la mateixa activitat, però en millors condicions”, assegura Mercader, que sí que valora positivament el fet que s’hi substitueixi la coberta. Tot i això, els veïns consideren que, ja que les tres naus no estan catalogades, s’hauria pogut considerar la possibilitat de fer un edifici de nova planta: “Amb el solar que hi hagués quedat s’hauria pogut fer una nova edificació, amb més alçària, i molts més espais per continuar fent les activitats socials i culturals, això hauria estat un projecte de futur.”

Per la seva banda, el director de la nau Ivanow, David Marín, també ha valorat positivament les actuacions de millora, que no afecten l’interior del centre d’arts escèniques, però sí que impliquen canvis a l’exterior d’aquesta seu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.