Urbanisme

Urbanisme

Revisen d’urgència un edifici a Badalona per unes esquerdes, però conclouen que no hi ha perill

Falsa alarma. Aquest matí, bombers i tècnics municipals han estat al carrer de Llefià, en un dels blocs, el número 4, alertats per unes esquerdes. Tot ha quedat en un ensurt, ja que els veïns no corren perill. Aquests dies, des del dia 6 de febrer, que es va enfonsar part del número 9 del carrer del Canigó, és un no parar d’anades i vingudes dels bombers. A vegades van i es troben, com en aquest cas, que és una falsa alarma, i d’altres, malauradament, troben que sí que hi ha perill. Després de l’esfondrament, que es va cobrar tres vides, quatre edificis més s’han desallotjat; tots els blocs són d’una mateixa promoció de finals dels anys cinquanta. Ara mateix, entre l’edifici sinistrat i els que s’han desallotjat sumen un centenar de pisos.

Calendari d’inspeccions

S’han de revisar 440 habitatges, tots fets pel mateix constructor. Dilluns s’incorporen als equips d’inspecció quatre especialistes més i quatre operaris per si és necessari fer cates. Per tant, hi haurà 3 equips de 2 especialistes i 2 operaris. Ja hi ha, doncs, una previsió d’inspeccions per dilluns, dia 4. Un equip revisarà els números 1 del carrer del Canigó i 2 del carrer de Llefià. Un segon equip revisarà els números 4 i 6 de Llefià. Un tercer equip farà Canigó, 13 i 15.

La idea és no enderrocar res, segons va dir ahir l’alcalde, Xavier García Albiol. Sí que es retiraran les construccions il·legals que els tècnics puguin trobar. García Albiol va assegurar ahir que no es multarà ningú. Les institucions estan en converses per resoldre la situació, crítica, de falta de recursos habitacionals. Els veïns, que han tingut un perfil molt baix durant setmanes, han anunciat que dilluns, dia de ple municipal, es manifestaran al davant de l’Ajuntament.

Moció al ple de Badalona

En el ple d’aquest dilluns es votarà una moció impulsada per les entitats del tercer sector badalonines, relacionada amb les dificultats de l’accés a l’habitatge. La presenten ERC, Guanyem Badalona i Badalona En Comú Podem. Dimecres, la plataforma Badalona Acull –que agrupa diverses organitzacions del tercer sector– va fer públic el manifest que ha servit per donar cos a la moció. Una trentena d’entitats de la ciutat subscriuen la reivindicació. El manifest constata que “l’índex d’atur, de desnonaments, d’absentisme escolar, de nivells de formació, d’accés als subministres bàsics, entre d’altres, mostren clarament el greu problema socioeconòmic de la ciutat”. Afegeix: “El preu i les condicions que exigeix el mercat per accedir a un habitatge digne i la inexistent oferta pública han fet aparèixer un negoci de venda o lloguer de pisos i habitacions marginals, que sovint comporten situacions d’extorsió i sobreexplotació de les persones més vulnerables.” Les entitats signants del manifest consideren “una vergonya” que no hi hagi alternatives per a famílies que perden l’habitatge i destaquen que les peticions d’aliments augmenten cada dia, així com les dificultats d’inscripció en el padró, “un dret imprescindible per garantir la vida a la ciutat”.

El document presentat a la plaça de la Vila de Badalona exigeix mesures urgents, com ara suprimir la regidoria de Desocupació, crear una regidoria d’Habitatge. També demanen recuperar la proposta de compra del Hostel Be Dream per fer-ne alberg social municipal; negociar amb els grans tenidors per disposar d’habitatge social i, entre d’altres, “protegir les famílies extorsionades i atendre les persones vulnerables i sense llar”.

Ja hi ha Solucions a Santa Coloma

Un veí de l’edifici desallotjat dimecres al carrer Pirineus de Santa Coloma respirava aquest migdia alleujat: “Ens han donat un pis i la situació està més o menys normal!” L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va anunciar ahir que assumirà, de forma subsidiària, el cost de les obres d’apuntalament dels habitatges de la finca privada de Pirineus 9-11, amb un valor estimat de 60.000 €. A més, l’Ajuntament, en col·laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), rehabilitarà la finca. Es farà amb el model d’actuació conegut com a Àrea de Conversió i Rehabilitació, del qual Santa Coloma va ser pionera. Al mateix temps, l’AMB destinarà una línia de finançament d’uns 400.000 euros per abordar l’emergència social. Aquests diners es destinaran a cobrir despeses urgents, com ara reallotjaments, trasllats i ajudes alimentàries, entre d’altres necessitats. L’Ajuntament, expliquen, ha aconseguit recursos residencials propis a la ciutat per a un total de 38 persones, dels quals 21 són menors d’edat, i “es continua treballant per aconseguir nous recursos”. Divendres, el govern municipal va voler expressar la seva “decepció” amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), “ja que, malgrat el seu compromís inicial, no ha aconseguit mobilitzar cap recurs residencial a la ciutat en un termini de 48 hores”.

Els diversos serveis municipals continuen treballant incansablement per oferir suport a les famílies afectades, i s’ha establert un espai d’atenció per als veïns i veïnes destinat a abordar totes les consultes relacionades amb aquesta situació, cobrint aspectes laborals, jurídics, educatius i/o socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.