Aliança del món local per avançar en l’educació a temps complet
La Federació de Municipis de Catalunya demana un pacte de país per garantir els aprenentatges fora de l’aula
La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) ha reclamat avui un pacte de país a l’entorn de l’educació més enllà de l’escola, i demana que el pla que està preparant la Generalitat en aquest sentit es faci en col·laboració amb el món local. Així ho ha expressat el president de l’FMC i alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, que ha explicat que “volem posar el nostre gra de sorra per crear consciència i fer pedagogia de la importància de l’educació a temps complet”. La Federació de Municipis s’ha adherit a l’Aliança Educació 360, una iniciativa que agrupa més de 370 organitzacions, de les quals 170 són ajuntaments. La vicepresidenta i presidenta de l’àrea d’educació de l’FMC, Alba Pijuan, ha destacat al seu torn la importància que el desplegament tingui en compte les singularitats i els ecosistemes educatius de cada territori.
El director de l’Aliança Educació 360, Enric Aragonès, ha precisat que 140.000 infants i joves catalans no participen de cap activitat extraescolar durant el curs i 336.000 no accedeixen a cap activitat de lleure durant els mesos d’estiu. Una situació que accentua les desigualtats i que el departament d’Educació vol revertir amb un pla d’educació amb temps complet que ha d’implicar diferents departaments. El vicepresident de l’FMC i alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha recordat una dada: un infant de 12 anys amb oportunitats per accedir al lleure educatiu, com extraescolars o casals d’estiu, acumula 6.000 hores més d’aprenentatge que qui no pot per qüestions socioeconòmiques.
Aragonès ha xifrat en 52,8 milions d’euros anuals el cost de garantir activitats de lleure educatiu als infants més vulnerables. Martorell ja ho fa, amb una oferta d’extraescolars universal i gratuïta que, segons Fonollosa, repercuteix en els resultats acadèmics.