medi ambient
Dos pous garantiran el 40% del consum diari d’aigua de Girona, Salt i Sarrià
L’empresa supramunicipal Catsa posa en servei la primera instal·lació d’emergència per alleujar el riu Ter
Salellas anima altres municipis del Gironès a autoabastir-se dels seus aqüífers
L’empresa supramunicipal Cicle de l’Aigua del Ter SA (Catsa) ha posat en servei el primer dels dos pous d’emergència per amortir els efectes de la sequera. Des del dia 7, ja funciona el pou número 2 del pla de Sitjar, a Salt, i a partir de dilluns que ve, dia 18, ho farà el pou número 1. Quan tots dos estiguin operatius, les instal·lacions garantiran el 40% del consum diari dels municipis de Girona, Salt i Sarrià de Ter, que van constituir la societat pública Catsa l’any 2022.
El cap de planta, centrals i sanejament de Catsa, Ramon Gasull, ha explicat que cadascun dels dos pous té capacitat per aportar a la xarxa entre 50 i 60 litres per segon. Al cap del dia, són uns 5.000 metres cúbics. Per tant, entre les dues instal·lacions, aportaran uns 10.000 metres cúbics al dia (a partir de la setmana que ve). És entre un 38% i un 40% del consum diari de les tres poblacions, ha comentat Gasull.
El 2008, en l’anterior gran sequera del país, les dues instal·lacions del terme de Salt van estar a punt d’entrar en servei, però al final no va caldre. Entre Girona, Salt i Sarrià, hi ha un consum d’entre 24.000 i 25.000 litres diaris d’aigua, ha detallat Gasull. Per tant, amb els esmentats 10.000 m³ que aportaran els pous del Sitjar, està garantit el 40% del consum mitjà.
Els dos pous estan separats per uns quatre-cents metres. Són a tocar de la C-65, el tram més proper a l’antic peatge i molt a prop on es construirà el futur hospital Josep Trueta i campus de Salut.
L’acte ha tingut lloc a l’entorn del pou número 2, en què han baixat els tres alcaldes i la resta de presents a l’acte. El batlle de Girona, Lluc Salellas (Guanyem), ha recordat que, a través de Catsa, els tres consistoris treballen des de fa mesos per posar en marxa els pous del Sitjar.
“Acte de generositat”
Salellas considera que el que fan els tres consistoris del Gironès és un “acte de generositat. No ho fem només per nosaltres, ho fem per tothom” en el sentit que la mesura resta pressió al riu Ter i a l’àmbit Sau-Susqueda, que està a un nivell “del 21% d’aigua quan fa un any era del 39%”, ha dit l’alcalde de Salt, Jordi Viñas (ERC). El batlle ha destacat el treball “coordinat” de les tres administracions.
Al costat de Viñas i Isaac Ramió (Sarrià de Ter), ha animat la resta de municipis de la comarca a autoabastir-se amb els seus propis aqüífers i no dependre tant del Ter. “La resta de municipis poden fer com nosaltres”, ha explicat l’alcalde gironí. Viñas i Ramió han exposat que el dia d’avui és “un bon dia” per a l’àrea urbana. Ramió ha explicat que la conscienciació de la ciutadania de Sarrià fa que els veïns i veïnes del seu municipi consumeixin, de mitjana, 176 litres/dia.
Cal recordar que el 29 de gener l’ajuntament de Girona va aprovar una inversió de 361.245,42 euros a electrificar els dos pous de Salt. Les obres van començar el mes de novembre passat.
Les vacants de Catsa
Ramon Gasull ha estat el principal responsable tècnic present en l’acte d’avui d’anunci de les mesures preses per Catsa per alleujar la pressió del riu Ter. A l’empresa supramunicipal la plaça de gerència està vacant –hi ha 5 candidatures– i la persona triada a la plaça de direcció tècnica l’ha rebutjada per motius personals.
Funcionament amb electrogen i sense informe
Els pous d’emergència de l’àrea urbana de Girona funcionen actualment amb un grup electrogen. Això es deu a la necessitat que entrin en servei –un ja fa set dies que està en marxa– i a la tardança a rebre un informe tècnic de la companyia elèctrica, ha afirmat aquest matí l’alcalde de Salt, Jordi Viñas. El document podria arribar aquest mes de març, un cop ja estiguin bombant aigua les dues instal·lacions. Gasull (Catsa) ha dit que el pou va a buscar aigua a 300 metres sota terra i que la bomba és a 180 metres.