L’èxit de la immunització contra el VRS obre la porta a la campanya del proper hivern
L’èxit de la primera campanya d’immunització contra el virus respiratori sincitial (VRS), amb unes cobertures a nivell nacional properes al 90 % i importants reduccions d’ingressos de nadons infectats, ha obert la porta perquè es plantegi una nova campanya per al proper hivern.
Aquesta és la conclusió assolida aquest dimecres per experts i responsables institucionals al III Simposi ’Virus respiratori sincitial: impacte de les noves estratègies per a la seva prevenció’, organitzat per Sanofi a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.
“Hi ha un grup de treball a nivell de la ponència de vacunes del Ministeri de Sanitat del que formem part i en què compartim experiències sobre aquesta qüestió. Actualment, s’estan estudiant les dades (de la primera campanya d’immunització) a nivell estatal”, ha explicat la secretària de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Carmen Cabezas.
El virus respiratori sincitial és altament contagiós, es dissemina mitjançant les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva, i constitueix una de les principals causes d’hospitalitzacions entre nens i nenes menors de cinc anys.
S’estima que és el responsable d’un 70 % de quadres de bronquiolitis i d’un 25 % de les pneumònies en menors d’un any.
Les campanyes d’immunització a nivell assistencial posen de manifest, segons els experts, la importància de la innovació per aportar solucions que cobreixin necessitats no satisfetes, com ha estat, fins i tot ara, el VRS en lactants.
Al costat d’elles, la col·laboració publicoprivada ha estat un element fonamental que ha permès que els menors de 6 mesos es poguessin protegir davant la primera causa d’hospitalització, per això companyies com Sanofi continuen el desenvolupament de solucions innovadores per combatre el VRS, incloent una nova molècula per a nens d’un a cinc anys i una altra per a majors de 65 anys.
Espanya, pionera en la immunització del VRS
Espanya ha estat el primer país al món a implementar un programa d’immunització davant del VRS per als lactants a través del nirsevimab, un anticòs monoclonal autoritzat el 2022 per l’Agència Europea del Medicament (EMA) per combatre una de les causes principals d’ingressos hospitalaris infantils.
“Espanya hi té molt a dir. Hem estat el primer país que va prendre la decisió i l’únic que no va tenir un desproveïment del preparat perquè ho vam fer a temps”, ha assegurat el doctor Jaime Jesús Pérez, president de l’Associació Espanyola de Vacunologia (AEV).
L’expert ha ressaltat que el país “ha pogut demostrar en estudis científics l’efectivitat i l’impacte que ha tingut tant en atenció primària com en hospitalització la campanya”.
Això s’ha dut a terme mitjançant la recollida de dades que recullen els treballs implementats en comunitats autònomes com Múrcia, la Comunitat Valenciana, Catalunya o Galícia, que es publicaran properament a la revista The Lancet.
“Aquestes són les revolucions en prevenció que han de demostrar que aquestes mesures descarreguen pressió assistencial que viuen al llarg dels mesos de novembre, desembre i gener els centres sanitaris”, ha afegit l’especialista en medicina preventiva i salut pública”.
Alta efectivitat i menys càrrega assistencial
A nivell català, aquesta campanya d’immunització, que es va posar en marxa el 2 d’octubre de 2023, ha aconseguit reduir en un 90 % els ingressos de nadons infectats a les unitats de cures intensives (UCI) als hospitals.
D’acord amb les dades manejades per Salut, les xifres positives a Catalunya es donen en la reducció d’hospitalitzacions (-87 %), infeccions per virus respiratori sincitial (- 68,9 %), visites hospitalàries d’urgència (-55 %) i en casos de bronquiolitis assistida a l’atenció primària (-48,1 %).
El conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balcells, ja va confirmar divendres passat que, més enllà de repetir la immunització contra la bronquiolitis, aquest concepte “s’afegirà al carnet de vacunes”.
A Múrcia, la cobertura també ha estat al voltant del 90 %, i encara que és “molt bona”, la intenció és “seguir treballant per arribar al 97 % l’any vinent”, segons el doctor Jaime Jesús Pérez.
“Això s’ha traduït en una reducció d’hospitalitzacions de més d’un 75 % per casos d’aquest tipus. L’èxit és total”, ha subratllat el president de l’AEV.
La cobertura ha estat la mateixa a la Comunitat Valenciana, on l’acceptació dels pares “ha estat extraordinària i amb poquíssims rebutjos”, d’acord amb el doctor Javier Díez Domingo, director científic de Fisabio-Salut Pública.
L’expert ha apuntat que, a la seva comunitat autònoma, “la immunització té una efectivitat d’entre el 70 i el 90 % en la reducció de les hospitalitzacions” i en Atenció Primària “té una efectivitat superior al 70%, és a dir, evita 7 de cada 10 casos d’infecció de vies respiratòries baixes per VRS”.
A més, ha indicat que els que es beneficien més d’aquesta protecció són els nens grans, cosa que, sota el seu criteri, reforça la decisió de vacunar al moment del naixement i també als nens nascuts des d’abril, “doncs és en aquests on es veu un veritable impacte en l’Atenció Primària”.
Finalment, el doctor Federico Martinón, cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Clínic Universitari de Santiago (Galícia), ha dit: “Ha estat el millor hivern de la nostra vida. Per Nadal solem tenir les unitats col·lapsades i els nens en lliteres i aquest any estaven gairebé buides”.
És per això que ha instat, de cara a futures campanyes d’immunització contra el VRS, a “analitzar el grup de risc en l’administració de nirsevimab, determinar si pot haver-hi un impacte a llarg termini o l’aparició de malalties compensatòries després de la immunització de VRS o altres malalties respiratòries”. EFE