societat
Govern i sindicats dels treballadors de presons surten sense acord de la reunió
Centenars de treballadors protesten a la plaça Sant Jaume i fan una crida a anar dijous al Parlament, on compareixerà Ubasart
No descarten mobilitzacions als centres penitenciaris
La reunió entre els sis representants sindicals de presons i la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, aquest dimecres al migdia al Palau de la Generalitat ha acabat sense acord. La responsable UGT presons de Catalunya, Núria Nasarre, ha qualificat el resultat de "decebedor", ja que s'esperava "una dimissió" i ha apuntat al secretari de Mesures Penals, Armand Calderó, i la consellera de Justícia, Gemma Ubasart. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha dit que la trobada "només és el principi" i ha reiterat que "el punt de partida de les negociacions no pot ser, en cap cas, la dimissió d'un referent absolut". Plaja, però, ha puntualitzat que quan es diposi "de tota la informació" es faran "les accions necessàries". Nasarre ha recriminat que "fa set dies" que exigeixen "depurar responsabilitats", apuntant cap al secretari i la consellera: "Hi havia una esperança que penjaria un cap, però no en penjarà cap". La responsable sindical ha recordat que damunt la taula hi ha les negociacions per un nou acord dels serveis penitenciaris, "perquè l'últim és de 2006", ha subratllat. Nasarre ha dit que aquest dijous faran una crida per anar al Parlament, on hi ha prevista la compareixença de la titular de Justícia, Gemma Ubasart. Tot i així, la sindicalista no ha descartat que "alguns treballadors" puguin organitzar mobilitzacions als centres penitenciaris.
La portaveu del Govern ha afirmat que la reunió ha estat "el primer pas per tot el camí que queda" i el qual cal fer "plegats". Plaja ha remarcat "la mà estesa" de l'executiu català "a canviar el que s'hagi de canviar si serveix perquè hi hagi més seguretat". La portaveu, però, ha insistit en el posicionament inicial de la Generalitat de no cessar cap càrrec, perquè, per una banda, Armand Calderó "és un referent", i, per l'altra, "no suposarà la millora d'aquest sistema i que es pugui treballar amb la màxima seguretat possible". En aquesta línia, Plaja ha dit que "el punt de partida" de les negociacions "no pot ser, en cap cas" aquesta demanda i ha insistit a seguir dialogant, "quan sigui, com sigui i on sigui". També ha indicat que la intervenció d'Ubasart a la cambra catalana "ha de servir per contestar tots els interrogants" de l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric. Pel que fa possibles protestes dels treballadors als centres penitenciaris, Plaja ha advertit que "no es poden fer vagues encobertes" i ha instat que es declari oficialment una possible aturada del servei.
Tot plegat s'ha produït després que la plataforma de treballadors de les presons catalanes hagi muntat una manifestació a plaça Sant Jaume, amb la voluntat d'unir "les tres potes del conflicte": sindicats, treballadors i Generalitat. Una mobilització en la qual s'ha demanat la dimissió de la consellera i del secretari de Mesures Penals i que també ha servit de record a la Núria, la treballadora assassinada, amb cinc minuts de silenci.
A la concentració en que hi han participat centenars de treballadors públics, han assistit també familiars de la treballadora assassinada d’aquesta presó, situada al Catllar, al Tarragonès, els quals han dipositat un ram de flors davant la porta de la seu de la Generalitat en homenatge a la víctima, davant dels crits dels funcionaris de presons de “dimissió, dimissió” i “tots som Núria -el nom de la cuinera assassinada-”. Els funcionaris de presons han col·locat dues grans pancartes davant les tanques que custodien el Palau de la Generalitat, una recordant l’assassinat de la treballadora i una altra que resava “Sense convivència no hi ha reinserció”.