Societat

societat

Protesta d’ecologistes i pagesos en contra dels macroparcs de renovables

Associacions de protecció del medi ambient i Unió de Pagesos fan alentir el trànsit entre Viladamat i l’Escala

Reparteixen díptics per criticar un projecte que “només beneficia grans multinacionals”

Diverses associacions ecologistes del territori amb el suport d’Unió de Pagesos s’han mobilitzat aquest dissabte al matí a Vilademat (Alt Empordà) en contra dels macro parcs de renovables, plantejats tant al golf de Roses com a l’Albera, segons informa l’Agència Catalana de Notícies (ACN).

Durant dues hores, desenes de persones han alentit el trànsit a la rotonda de la GI-623 a la localitat en direcció a l’Escala, des d’on han repartit prop d’un miler de díptics per informar els conductors que “el territori no vol un projecte que només beneficia les grans multinacionals”. El portaveu de la plataforma Stop Macroparc Eòlic Marí, Jordi Ponjoan, ha explicat que l’acció pretén exposar que “cal apostar per un model de transició energètica descentralitzat”.

L’Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord, la IAEDEN-Salvem l’Empordà, ALLIMO, el Fòrum l’Escala-Empúries i SOS Costa Brava han participat a les mobilitzacions convocades per la Xarxa Catalana per a una Transició Energètica Justa, en protesta pels macroparcs de renovables plantejats arreu del territori. Denuncien que tant al golf de Roses com a l’Albera (Alt Empordà) tindrien “un gran impacte mediambiental, social i econòmic”.

En el cas de les comarques gironines, les mobilitzacions s’han dut a terme a Viladamat, a la rotonda de la GI-623 en direcció a l’Escala (Alt Empordà). Entre les onze i la una, desenes de persones s’hi han concentrat amb pancartes per informar dels motius pels quals s’oposen als projectes i han repartit prop d’un miler de díptics amb les reivindicacions als conductors i acompanyants que els han volgut agafar.

En l’inici de les vacances

“El que pretenem és informar a la ciutadania, sobretot ara que comencen les vacances”, ha explicat Jordi Ponjoan, portaveu de la plataforma Stop Macroparc Eòlic Marí, que detalla que volen que veïns i visitants “vegin que aquesta zona de Catalunya, que fins ara ha estat protegida, està amenaçada per aquest projecte industrial que hi ha damunt la taula”. Ponjoan ha reivindicat que “són projectes que estan lluny del què vol la ciutadania i l’empresariat de l’Empordà”.

A la protesta també hi ha donat suport Unió de Pagesos. El seu coordinador territorial a comarques de Girona, Narcís Poch, ha dit que estan “preocupats” perquè “totes les macro instal·lacions necessiten una línia d’actuació molt potent, que acaba travessant tota la plana agrícola de l’Empordà”. “És molt delicat afegir una infraestructura d’aquestes dimensions a un territori que ja està molt carregat”, ha dit Poch.

Pel que fa a la producció d’energia renovable, el coordinador d’Unió de Pagesos s’ha expressat en la mateixa línia que els ecologistes i té clar que “cada poble s’ha de fabricar l’energia que necessita”. “Cal voluntat política perquè l’energia deixi de ser transportada i es consumeixi on es produeix”, ha sentenciat, insistint que cal promoure vies alternatives com la creació de comunitats energètiques.

Un contenciós

Stop Macro Parc Eòlic Marí està pendent de la resolució del contenciós administratiu que va presentar al Tribunal Suprem contra el Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM) del golf de Roses, que dona llum verda al desenvolupament de l’eòlic marina a la zona. Amb relació al PLEMCAT, el parc eòlic experimental impulsat per la Generalitat, critiquen que “la Generalitat ha fet un pas en fals volent dur a terme quelcom en un espai on els científics asseguren que no es pot desenvolupar l’eòlica marina”.

En el cas de l’Albera, el projecte de macroparc eòlic que es troba en fase més avançada i pendent d’aprovació definitiva és el Galatea. Els ecologistes critiquen que “està situat en un pas d’aus migratòries” i insisteixen a dir que “caldria que es comenci produint energia als sostres industrials de La Jonquera (Alt Empordà) per conservar l’entorn”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.