Salut

SALUT

El Masnou detecta nivells alts de gas radó a dues instal·lacions

El radó és un gas radioactiu que es produeix en el sòl de manera natural, en desintegrar-se l’urani que contenen algunes roques, com ara les de granit i pissarra. És un gas incolor, insípid i sense olor, així que passa completament desapercebut. L’exposició a aquest gas, en tot cas, és considerada un problema de salut pública.

L’Ajuntament del Masnou ha estat el primer de la demarcació de Barcelona a encarregar un estudi per determinar la concentració d’aquest gas a les instal·lacions municipals amb l’objectiu de posar-hi mesures per neutralitzar els seus efectes. Amb la col·laboració de l’Oficina Tècnica d’Avaluació i Gestió Ambiental de la Diputació de Barcelona va començar aquest hivern i durant tres mesos a mesurar els nivells de gas radó a deu equipaments. En concret, al casal de la gent gran Can Mandri, l’escola bressol municipal Sol Solet, el complex esportiu municipal Casa del Marquès, l’escola Francesc Ferrer i Guàrdia, el Mercat Municipal, l’escola Marinada, l’Espai Escènic Ca n’Humet, la comissaria de la policia local del Masnou i l’escola bressol municipal La Barqueta.

Es van instal·lar 122 sensors als diferents espais i els resultats han donat dues concentracions superiors al nivell de referència de la mitjana anual (300 Bq/m³). S’han localitzat al vestidor dels treballadors i treballadores del complex esportiu municipal (512 Bq/m³), situat en un soterrani del pavelló més antic de l’equipament, i en un despatx del casal de la gent gran Can Mandri (414 Bq/m³). En el primer cas, des del consistori expliquen que es deixarà d’utilitzar fins que no s’hi executi la intervenció recomanada pel mateix estudi, que dictamina que ningú no hauria d’estar-se més de 50 hores a l’any en aquesta sala. Això implica excavar una arqueta sota el terra del soterrani, en contacte amb el subsol i permeable als gasos. Així, aquesta cavitat captarà el gas radó que emet el terreny i l’evacuarà a través d’un conducte que farà de xemeneia. Això ha de provocar que el gas deixi d’acumular-se al soterrani.

En el cas del casal d’avis l’acció proposada és més senzilla: ventilar sovint l’espai, aprofitant que té finestres, o instal·lar-hi un sistema de renovació de l’aire que garanteixi la sobrepressió a la sala. L’estudi recomana la mateixa mesura, ventilar sovint, en dos espais més que no superen el límit de referència però que s’hi acosten. L’un és una altra sala del mateix casal (239 Bq/m³), i l’altre, l’oficina d’atenció ciutadana de la comissaria de la policia local (287 Bq/m³).

L’Ajuntament ja ha tornat a sol·licitar a la Diputació poder mesurar l’hivern vinent la concentració de gas radó als mateixos equipaments municipals per comprovar que les mesures correctores funcionen. El Masnou va aprovar per ple el 2022 actuar contra el gas radó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.