Salut
El Vall d’Hebron presenta un pla d’actuació davant d’un accident amb múltiples afectats
L’hospital Vall d’Hebron presenta un nou pla d’actuació davant d’un incident amb múltiples afectats per donar una resposta ràpida en cas de catàstrofe, sigui per causa natural o per un accident de tren o d’avió, en una planta química o un atemptat. Es tracta d’un pla de coordinació intrahospitalària i amb el territori, a través d’una comunicació contínua amb el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) i el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya.
Vinculat a aquest pla, s’ha creat una comissió per donar formació a tots els implicats. “Sabem que davant d’una catàstrofe, la distribució clara i inequívoca dels rols dels nostres professionals és clau per garantir una resposta extraordinària del nostre hospital”, assegura Marilyn Riveiro, coordinadora de Crítics del Vall d’Hebron.
El cap de guàrdia de l’hospital seria el responsable de l’activació del pla. “La nostra tasca inicial és comprovar la veracitat d’aquesta catàstrofe amb el SEM i posteriorment fer una activació de tots els professionals de l’hospital, tant sanitaris com no sanitaris, per poder donar resposta de la manera més efectiva a la catàstrofe”, explica Jacinto Baena, adjunt a l’UCI de l’Hospital de Traumatologia i un dels caps de guàrdia del Vall d’Hebron.
L’activació del pla comportaria una gran mobilització dels recursos humans i materials del centre, amb una reorganització que intentaria interferir el mínim possible en l’activitat habitual.
“Els professionals d’infermeria tenim un paper clau en l’actuació en un incident amb múltiples afectats: rebre i identificar amb polseres els pacients en funció del nivell de gravetat. No només ens encarreguem de les cures dels pacients sinó també d’adequar els espais amb el material per atendre’ls”, diu Yolanda Parrilla, infermera supervisora del Servei d’Urgències de Traumatologia.
El pla inclou la perspectiva de l’atenció psicosocial als primers afectats, a les famílies i a l’entorn social. “La intervenció psicosocial és per primera vegada reconeguda com una intervenció tan imprescindible com les altres de cara a la prevenció de patologies més greus”, aplaudeix Guila Fidel, psicòloga clínica del Servei de Psiquiatria.