2.300 persones caminen contra la pobresa i la crisi climàtica en la 13a Trailwalker
El recinte firal d’Olot ha tornat a ser el punt de sortida de la cursa solidària Trailwaker Intermón Oxfam, la més famosa del món en la seva modalitat. Aquesta tretzena edició compta amb la participació de més de 300 equips, amb unes 2.300 persones, que s’han inscrit per caminar o córrer per lluitar contra la pobresa i la crisis climàtica, on els fons recaptats garantiran aigua potable a unes 100.000 persones a Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia. Els equips que participen en la prova, que se celebra dissabte i diumenge, han aconseguit recaptar més de 348.000 euros.
“Estem molt contents amb la participació aconseguida. La Covid ens la va aturar una mica, però ja l’estem recuperant”, explica orgullosa Itxaso Ferreras, coordinadora de la prova, que anuncia que ha arribat el moment d’obrir noves ubicacions: “El 2025 tornarem a ser a la Via Verda però també tornarem a Madrid”. A més, aquest any el temps acompanya, i molt. “Amb el sol, els participants podran gaudir d’un dia preciós i viure una experiència única i molt recomanable”.
La sortida dels 55 i 100 km s’ha fet avui a les 9 del matí des d’Olot i les arribades a Girona i Sant Feliu de Guíxols, respectivament. La modalitat de 10 km, una prova per gaudir, tindrà la seva sortida diumenge a les 11h des de Santa Cristina d’Aro i finalitzarà a Sant Feliu de Guíxols.
Grans experiències
La Trailwalker és un desafiament esportiu que ’enganxa’ moltes persones, motivades pel repte esportiu, per viure una experiència amb amistats o per estar vinculat a una causa solidària. Pilar Orduña i Ana Sanz, per exemple, han participat dues vegades a la Trailwalker amb un equip format per les seves respectives famílies. Destaquen com la participació a la prova els ha permès fomentar “els valors de solidaritat, respecte i tolerància en els petits de la casa, i involucrar-los en la recerca de solucions per assolir un món més just i sostenible”.
En aquesta edició, l’organització ha decidit reconèixer aquelles persones que han repetit 10 o més vegades: Miguel Ángel García Purificación, la persona amb més Trailwalkers a les seves cames –supera la quinzena- amb el seu equip REUS SOLIDARI; Nicolau Municio, un dels veterans per edat i per participacions en el Trailwalker; Xavier Sant Riambau, Joan Ramón Caldés i Jordi Espert i Ferrer, Trailwalkers que fan llegenda participant tots ells en equips corporatius de Banc Sabadell; José María Comanu Lluch, també una llegenda de Caixa Popular; i un equip sencer, ELS ANGELS, format per Baldo Salvatella i Guilà, Jaume Blasco Carrau, Carles Curto Castro i Alex Ferrero Escudé, que ha repetit fins a deu cops.
A més, les persones participants poden conèixer al llarg del recorregut els testimonis de persones beneficiàries dels programes d’Oxfam Intermón i del personal de l’organització que treballa sobre el terreny. A les sortides i les metes poden veure i tocar les solucions que Oxfam Intermón planteja al problema de l’aigua gràcies a aportacions com les seves.
Prova exigent
Un total de 200 equips han pres la sortida aquest dissabte des d’Olot en les dues modalitats més exigents a nivell físic: les de 100 km i 55 km. Al llarg del cap de setmana recorreran, caminant o corrent, la Via Verda que uneix aquesta localitat amb Sant Feliu de Guíxols i Girona respectivament. Els que realitzen la distància de 100 km han de cobrir en un màxim de 32 hores el recorregut, que també passa pels municipis de Les Preses, La Vall d’en Bas, Sant Feliu de Pallerols, les Planes d’Hostoles, Amer, Anglès, Bescanó, Salt, Girona, Cassà de la Selva, Llagostera, Santa Cristina d’Aro i Platja d’Aro. Per la seva banda, els participants en la modalitat de 55 km han de fer en un màxim de 16 hores el recorregut (el mateix fins a Girona).
Uns altres 100 participen el diumenge a la marxa de 10 km, una modalitat més assequible per a tothom i pensada especialment per a famílies i grups d’amics que volen viure una experiència solidària i també lúdica. Santa Cristina d’Aro serà l’escenari de la sortida, mentre que Sant Feliu de Guíxols acollirà l’arribada.
Del total d’equips, el 75% s’han format en entorns corporatius, fet que consolida el Trailwalker com a esdeveniment idoni per fomentar el treball en equip. La participació femenina segueix la tendència a l’alça de les darreres edicions i s’ha situat aquest any al 55%.