Auxiliars d’infermeria també reclamen més seguretat a les presons
Els sanitaris de les presons també reclamen més seguretat i millores laborals a les presons perquè asseguren que pateixen agressions i que els més afectats son els tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAI), que estan en contacte directe amb els reclusos. Durant el 2023 es van viure 14 agressions contra alguns dels 280 sanitaris dins de les presons catalanes, una d’elles de caràcter sexual. El sindicat CSIF demana la presència de funcionaris de vigilància quan passin consulta amb els interns i exigeix a l’Institut Català de la Salut, de qui depèn el personal sanitari de les presons, que defensi els seus treballadors de forma efectiva davant de qualsevol forma de violència i prengui les mesures necessàries per garantir la salut de tots els seus treballadors.
L’equip mèdic de Mas d’Enric va explicar pocs dies després de la mort de la cuinera que no farà atenció mèdica programada als mòduls de la presó si no es garanteix la presència d’un funcionari a la porta del consultori mèdic. Els sanitaris han decidit adoptar la mesura per “l’escalada progressiva” d’agressions a les consultes mèdiques i per la manca de mitjans i de funcionaris de presons. En ocasions, i a causa que no hi ha vigilants, altres presos “entren i surten” de la consulta “sense respectar la intimitat del seu company”, fins al punt que es poden ajuntar fins a tres pacients alhora a la sala, en situacions que a vegades són de tensió. Aquestes agressions i intimidacions no sempre es comptabilitzen perquè els sanitaris no eleven cap queixa. “Les greus i que s’han elevat, després no s’ha fet el que s’hauria de fer”, lamenten.
Unes reivindicacions que han tingut el suport del sindicat Metges de Catalunya, ja que consideren que els metges penitenciaris estan “especialment exposats” a possibles situacions de violència per la seva proximitat física amb els reclusos en un espai “reduït i privat”.
Una altra de ls reivindicacions del col·lectiu és l’equiparació horària amb els seus col·legues sanitaris de les presons. Mentre que metges i infermeres fan la jornada ordinària i guàrdies de caps de setmana o festius a banda, als TCAI la seva jornada inclou els 365 dies de l’any, tot i que en festius i caps de setmana se’ls paga més. No obstant, això comporta que als 55 anys no puguin demanar exempció de les guàrdies, com sí que poden fer els altres sanitaris. La Verónica, delegada del sindicat IAC-CATAC explica a l’ACN que els caps de setmana poden arribar a caminar uns deu quilòmetres, perquè han de passar per tots els mòduls, que tenen una gran extensió, i recorda que la mitjana d’edat dels TCAI és de 50 anys.
El dels TCAI és l’únic col·lectiu al qual se li fa crear una bossa d’hores en realitzar jornades de 6 hores i mitja amb l’objectiu que sigui per a fer torns de 12 hores els dissabtes, diumenges i festius intersetmanals. Si bé existeix un complement econòmic, en realitzar dissabtes, diumenges i festius, stà molt per sota del preu de mercat equiparables a altres serveis de la mateixa categoria.