GIRONA
De la “idealització romàntica” dels gitanos al rebuig “més absolut”
La comunitat gitana de Girona celebra el seu dia al Centre Cívic Onyar
L’Associació Khetanipé ha celebrat avui, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, el Dia del Poble Gitano amb diverses activitats al Centre Cívic Onyar. Entre d’altres, s’ha fet la xerrada ‘Aliances gitanes’, que ha tingut com a ponents Demetrio Gómez, president de Ververipen (diversitat, en romaní), una entitat que treballa per a la visiblització del col·lectiu LGTBIQ+ entre la comunitat gitana, i Pastora Filigrana, advocada defensora de drets humans.
Els dos ponents han donat un missatge motivador per tal que les persones d’ètnia gitana prenguin part dels òrgans de decisió mitjançant la participació activa en partits polítics, institucions i administracions. “Celebrar el 8 d’abril és una manera d’aconseguir aquest reconeixement institucional, d’estar present en la societat i de treballar l’autoestima del poble gitano”, ha assenyalat Demetrio Gómez, que considera molt important treballar aquesta autoestima: “Estem sotmesos a una pressió que ens inculca el missatge que els gitanos no podem fer determinades coses perquè no tenim la capacitat de fer-les. Però, quan treballes l’autoestima, veus que sí, que n’ets capaç”, ha afegit el president de Ververipen.
També ha fet una crida a no reduir el poble gitano a un mer element “folklòric i exòtic”. “Els gitanos passem de ser reduïts a éssers màgics i exòtics a ser la cosa més menyspreable. Ens trobem entre la idealització romàntica i el rebuig més absolut i irracional”, ha manifestat Gómez.
Per aquest motiu, Pastora Filigrana ha assenyalat la importància de la representació mediàtica dels gitanos en tot els àmbits: “Som una comunitat deshumanitzada pel racisme. Per tant, qualsevol reconeixement és bo i positiu. Però sense un projecte polític progitano no notarem cap millora”. L’advocada considera que tenir gitanos en la política és una reparació a “nivell simbòlic”, però que no donarà resultats materials sense un projecte antiracista: “Això significa que el repartiment de la riquesa, el treball i els drets no es facin en base a la raça. Cal una distribució més igualitària, però no tots els partits polítics ho porten en els seus projectes”.
La jornada ha comptat amb un mercat i jocs i tallers per nens. També ha tingut lloc un concert del Grup 4G, a més d’una fideuada popular i un taller de cafè de puchero gitano.
La celebració del Dia del Poble Gitano continuarà demà amb amb un acte institucional, a la plaça del Vi que comptarà amb les intervencions de l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, i de la regidora d’Igualtat i Justícia Social i de Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Amy Sabaly Balde. A més, diferents entitats llegiran un manifest sobre el Dia Internacional del Poble Gitano. Tot seguit, es farà una ofrena floral al riu Onyar. Durant tot el dia, hi haurà penjada la bandera del poble gitano al balcó principal de l’Ajuntament.