Un grup d’experts farà propostes per prevenir la violència vicària
Quinze professionals de diferents àmbits presentarà un full de ruta en quatre mesos amb mesures concretes
S’analitzaran els feminicidis amb les dades recollides al territori
Un grup de quinze experts de diferents àmbits marcarà un full de ruta en quatre mesos amb propostes concretes per a la prevenció, detecció i protecció dels nens, nenes i adolescents front les violències masclistes i vicàries. Hi haurà professionals expertes de la pediatria, medicina forense, psiquiatria, judicatura, juristes, fiscalia especialitzada en la intervenció en violències masclistes i també de menors d’edat, cossos i forces de seguretat, criminologia, antropologia forense feminista, de l’àmbit educatiu i social, del món comunicatiu o expertes en masculinitat, addiccions i salut mental. El grup començarà a treballar al maig i presentarà les conclusions en quatre mesos. Aquest és l’acord aprovat avui a la reunió extraordinària del grup d’anàlisi de feminicidis que s’ha convocat d’urgència després del crim masclista de dimecres passat al Prat del Llobregat quan un home va matar la seva parella i els dos fills.
En els propers dies es contactarà amb les persones triades i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha destacat que és necessari tenir “més eines i més coneixement del que està passant per poder prevenir, detectar i protegir millor les criatures víctimes de violència masclista”. Per aquest motiu es crea el grup d’especialistes amb l’objectiu d’afegir la seva expertesa “des de diferents àmbits professionals que ens ajudi a augmentar la comprensió d’aquesta realitat”.
Informació de proximitat
Durant la reunió també s’ha abordat la nova metodologia que s’utilitzarà per analitzar els casos de feminicidis i que es començarà a aplicar immediatament, amb l’objectiu de millorar-ne la prevenció. Dissenyada per la doctora Patsilí Toledo, una de les expertes més importants a nivell mundial i assessora de l’ONU en aquest àmbit, incorpora la recollida de dades qualitatives com la informació dels entorns de la víctima i de l’assassí per detectar possibles alertes que van passar desapercebudes en el seu moment i que ara poden ajudar a prevenir futurs casos. La nova metodologia dona més pes a la informació dels territoris provinent dels grups de crisi dels municipis i consells comarcals on participen els diferents serveis implicats, des del propi departament a representants dels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) o dels Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE).
Una darrera qüestió que s’ha tractat ala reunió ha sigut l’actualització del protocol de feminicidis del 2021. L’objectiu és fer el màxim acompanyament possible per a tots els afectats, amb una atenció integral des de tots els serveis especialitzats cap a famílies, companys de feina, veïns, escola o professionals. Així, per exemple es vol acompanyar emocionalment també els professionals que atenen l’entorn de la víctima. El nou protocol incorpora també els ajuts i indemnitzacions a les famílies afectades, com per exemple per pagar l’enterrament o el trasllat del cadàver.
Per la seva banda, la directora general per a l’erradicació de les violències masclistes, Laia Rosich, ha explicat que els punts de trobada entre pares i fills s’han dotat de més supervisió i formació especialitzada, ja que fins ara treballaven de forma apartada de la resta d’àmbits de les violències masclistes. Ha recordat que els infants acudeixen a aquestes trobades per ordre judicial, i el que s’ha fet és millorar els espais físicament i també formar millor els professionals que els atenen.
Verge ha tornat a reclamar al govern espanyol que obligui tots els jutges a formar-se en perspectiva de gènere, ja que molts d’ells veuen casos relacionats amb la qüestió però no apliquen les ultimes legislacions en la matèria.