Societat

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

La Generalitat de Catalunya va iniciar fa un any el desplegament territorial de l’atenció integrada social i sanitària, amb l’objectiu d’atendre de la millor manera possible les persones grans, amb discapacitat, amb malaltia mental i, en general, totes les persones amb necessitats complexes. Una de les primeres accions de l’Atenció Integral Social i Sanitària (AISS) va ser la selecció de set territoris amb experiència prèvia i avançada en l’atenció integrada, per poder extreure’n aprenentatges i identificar pràctiques de valor. Un d’aquests territoris va ser el Ripollès. Justament per compartir els avenços fets, aquest dimarts s’ha celebrat la jornada Fem créixer l’Atenció Social i Sanitària al Ripollès, a la Fundació Eduard Soler, en la qual hi ha participat prop d’un centenar de persones.

Aquesta jornada ha reunit professionals de tots els entorns que intervenen en l’AISS del Ripollès: els departaments de Drets Socials i Salut, el Consorci de Benestar Social del Ripollès, la Fundació Hospital de Campdevànol-Hospital Comarcal del Ripollès, l’Institut Català de la Salut, xarxa de salut mental de l’Institut d’Assistència Sanitària, l’entorn residencial i en general tècnics i professionals de l’àmbit social i sanitari.

La tria del Ripollès com a territori per dur a terme aquest impuls va ser el resultat de la feina feta pels agents socials i sanitaris de la comarca en el treball d’integració. Des de l’any 2015, des del Consorci de Benestar Social del Ripollès i les àrees bàsiques de salut de Ripoll-Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol-Ribes de Freser i Camprodon, estan treballant per crear les condicions per tal que es produeixi aquesta integració.

Les línies estratègiques del desplegament de l’atenció social i sanitària al Ripollès són l’atenció a la complexitat, l’entorn domiciliari, la salut mental, la salut comunitària i el benestar emocional i els sistemes d’informació i comunicació.

Pel que fa al desplegament de l’atenció domiciliària integrada social i sanitària cal destacar diferents pràctiques de valor. Per una banda, els plans d’atenció individualitzat per a cada una de les persones amb necessitats complexes d’atenció, que està treballat entre els equips de Salut i Serveis Socials, amb l’objectiu que la persona no tingui diferents plans d’atenció (el de l’equip d’atenció primària de salut, el de serveis socials, el del Servei d’Atenció Domiciliària, el de l’hospital,...) sinó que disposi d’un únic pla que ho aglutina tot. També es promouen la teràpia ocupacional i els productes de suport, així com la teleassistència.

Cal tenir present que el 25% de la població del Ripollès és major de 65 anys (unes 6.600 persones) i l’11,7% d’aquests són dependents (772 persones). A la comarca hi ha cinc centres residencials amb un total de 296 places, per tant, la majoria viuen a casa amb una persona cuidadora. Des del grup de treball s’ha volgut posar l’accent en la figura del cuidador, sobretot amb l’objectiu de potenciar l’autocura de la persona cuidadora. En aquest sentit, s’estan a punt de posar en marxa sessions grupals sota el títol “Cuida’t per Cuidar”.

Però també s’ha fet un important avanç amb la integració social i sanitària a l’entorn residencial, donat que ja s’ha implantat a tres de les cinc residències de la comarca el Model d’atenció sanitària integrada a les persones que viuen en centres residencials per a gent gran, que està desplegant la Generalitat de Catalunya. D’acord amb el nou model, l’atenció sanitària a les residències la presta l’atenció primària amb l’objectiu d’establir les línies estratègiques comunes de l’atenció en el conjunt de les residències de tot Catalunya, per oferir coherència i homogeneïtat en la prestació de serveis, però respectant i promovent l’autonomia de les diferents tipologies de centre per adaptar-les a la seva realitat i estructura territorial.

En relació a la salut mental, la proposta que en la que es vol avançar és en el disseny de plans de treball conjunt entre els professionals de la xarxa de salut mental i addiccions i l’atenció primària social i sanitària per abordar els casos de complexitat.

Respecte de la salut comunitària i el benestar emocional, s’estan impulsant accions focalitzades en la prevenció i la promoció d’un envelliment actiu. En aquest sentit, el Ripollès participa en el projecte europeu APTITUDE per a la prevenció de la dependència en el qual hi ha implicats diferents territoris i la Universitat Autònoma de Barcelona. En el marc d’aquest projecte s’han realitzat diferents sessions de treball amb gent gran en municipis de la comarca a través dels quals els participants han manifestat diferents preocupacions, com ara la solitud, les noves tecnologies, etc.

Finalment, una altra de les línies de treball és la integració dels sistemes informàtics per oferir solucions digitals que facilitin la compartició i la integració de la informació generada pel sistema de salut i el sistema de serveis socials. La interoperabilitat entre ambdós sistemes, en la que s’està treballant des de la Generalitat per tal que sigui una realitat quan abans millor, ha de facilitar les pràctiques col·laboratives, tant per als professionals com per a les organitzacions de tots els àmbits, oferint solucions a la necessitat de compartició d’informació d’interès comú, d’eines de comunicació i d’instruments per a una atenció integral i compartida. Aquesta integració permetrà millorar l’atenció a la ciutadania, i la cura dels propis cuidadors, ja siguin cuidadors de familiars o altres sense formació, per proporcionar-los eines i també atendre el seu benestar emocional.

El Govern va aprovar el desplegament territorial de l’AISS el 21 de febrer de 2023, donant compliment al protocol signat entre el Departament de Salut, el Departament de Drets Socials, l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i les Diputacions de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida, per tal d’incorporar el món local al desplegament territorial de l’atenció integrada social i sanitària. També s’han incorporat a l’espai de cogovernança les entitats proveïdores socials i sanitàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.