cultura
L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics
La iniciativa forma part d’un pla més ambiciós que inclou accions a nivell extern i intern perquè els ciutadans es mantinguin en l’ús del català
L’Ajuntament de Vic ha decidit donar exemple i passar a l’acció per fomentar l’ús del català introduint clàusules lingüístiques que vetllin pel català en la contractació pública. Aquesta és una de les iniciatives que s’inclouen dins el Pla d’Acció per la Llengua que s’ha presentat aquest dimecres. “Ara volem passar de veure el català com una cosa romàntica a la militància activa”, ha manifestat durant l’acte la regidora de Llengua de Vic, Bet Piella.
Amb l’eslògan ‘Defensar la llengua, estimar el país’, es dona oficialment el tret de sortida a les mesures internes i externes perquè els catalanoparlants posin en valor la llengua i en facin una defensa activa no canviant-la fàcilment.La regidora ha explicat a l’ACN que han fet una anàlisi interna i que es posaran “les ulleres” i per això s’han previst accions que van des de l’establiment de clàusules lingüístiques fins a la formació de treballadors que vulguin passar del C1 al C2 o tenir en compte el català en les bases reguladores de les subvencions que es donin. “Evidentment premiarem aquelles empreses que tinguin consciència per la llengua i vulguin oferir els seus serveis a la ciutat”, ha assenyalat.
Per citar alguns exemples, a nivell extern, Bet Piella ha explicat que es vetllarà pel compliment de la llei de política lingüística o s’oferiran conferències sobre la llengua protagonitzades per joves influenciadors catalans. També està previst crear un distintiu que reconegui les empreses de la ciutat com a lingüísticament responsables.
De la mà d’entitats
La regidora ha afegit que el treball que es desenvoluparà en molts casos es farà de la mà amb entitats que lluiten per la defensa del català -com el Consorci per la Normalització Lingüística d’Osona, Òmnium, Plataforma per la Llengua o el col·lectiu Mantinc el Català, entre d’altres- amb qui des de fa mesos estan treballant.
El pla d’acció s’ha presentat públicament a la sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic abans de la conferència ’El dret a viure plenament en català’, que ha pronunciat la directora de la Plataforma per la Llengua, Rut Carandell.