Salut

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

L’equip especialitzat en malaltia renal crònica avançada (MRCA) del Servei de Nefrologia de l’Hospital Josep Trueta participa en un programa de mentoria dirigit a oferir acompanyament i a ajudar a esvair dubtes a aquelles persones a qui es diagnostica aquesta patologia, que pot comportar tractaments com l’hemodiàlisi, la diàlisi peritoneal o el trasplantament renal. Així es forma pacients que fa temps que conviuen amb la patologia, amb l’objectiu que ofereixin acompanyament a aquells a qui s’ha diagnosticat recentment.

El Programa es desenvolupa en diferents centres hospitalaris de l’Estat i en la seva primera edició ha comptat amb 7 pacients mentors procedents de la consulta de l’equip d’MRCA del Trueta, format per una nefròloga, un infermer i un psicòleg. De cara a la segona edició, s’hi afegiran nous mentors una vegada completin el procés de formació que ja està en marxa.

“Els mentors són persones que conviuen amb la malaltia renal crònica avançada i poden explicar la importància de seguir els tractaments, com fer les autocures i quin pot ser el tipus de tractament que millor s’adapta a la rutina diària”, explica David Gil, infermer de l’equip MRCA i un dels professionals encarregats de realitzar la formació. Aquests professionals han constatat que la implementació del Protocol d’acompanyament en la presa de decisions i l’oferiment de mentoria ha propiciat un augment dels tractaments domiciliaris.

La malaltia renal crònica pot ser deguda a diverses malalties dels ronyons en què apareix un dany que provoca que aquests òrgans perdin la capacitat de filtrar la sang de forma adequada. L’Equip d’MRCA del Trueta, que s’ha format recentment, atén a la seva consulta pacients derivats de les consultes ambulatòries de l’Hospital o d’altres centres sanitaris de la demarcació de Girona que tenen una funció renal per sota de 20%. Durant el primer any d’activitat ha completat el procés d’atenció a 80 pacients, als quals s’ha informat dels tractaments substitutius renals existents com ara l’hemodiàlisi (filtratge de la sang fora del cos mitjançant un aparell que actua com un ronyó artificial), l’hemodiàlisi domiciliària (mateix procediment, però adaptat a la llar del pacient), la diàlisi peritoneal (filtratge de la sang a través d’una membrana natural, el peritoneu, que és a l’abdomen i recobreix tots els òrgans i la paret abdominal) o el trasplantament.

A l’hora de decidir el tipus de tractament, hi ha un protocol d’acompanyament al pacient en la presa de decisions en el qual l’equip de MRCA del Trueta ha incorporat en el Programa de mentoria per a aquells pacients que s’incorporen a la consulta. El Programa va iniciar-se amb 7 pacients mentors, que van oferir acompanyament a 10 nous pacients de la consulta. Tres d’aquests mentors continuen participant en el Programa i, durant les pròximes setmanes, s’hi incorporaran vuit més, una vegada completin el procés de formació necessària. La formació consisteix en dues sessions presencials en les quals els professionals de l’Equip MRCA expliquen amb detall les característiques de cada tractament renal substitutiu, així com estratègies d’acompanyament i suport emocional.

La primera trobada amb el mentor/a es proposa en la primera visita dels nous pacients i es busquen perfils similars, en factors com l’edat, per propiciar l’afinitat. La professional d’infermeria de la consulta d’MRCA s’encarrega de concertar la reunió segons la disponibilitat dels participants i de reservar un espai. Posteriorment, ja són ells mateixos els qui directament concreten noves trobades si ho veuen oportú.

Els professionals de MRCA del Trueta també fan un seguiment del Programa mitjançant enquestes dirigides, tant al mentor/a com al pacient. Segons indiquen les dades recollides pel SEN, procedents dels centres sanitaris adherits al Programa, el 95% dels pacients que han participat en la primera edició recomanarien el Programa a altres pacients en les seves mateixes circumstàncies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.