Els llibres més gustosos
Joan Roca publica ‘Cuinar el Mediterrani’, Carme Ruscalleda, ‘La paella pel mànec’ i Maria Nicolau, les memòries ‘Cremo!’
Surt el llibre oficial de ‘Cuines’ de Marc Ribas i el xocolater Lluc Cruselles publica ‘Reserva’t per a les postres’
Arriba Sant Jordi i totes les llibreries estan farcides de llibres de cuina. La majoria de xefs destacats del moment han tret llibre, igual que els pastissers i els xocolaters, convertits tots, del primer a l’últim, en autèntics influenciadors, en un món que els ha convertit en estrelles. Entre els llibres que acaben de sortir al mercat hi ha el que ha escrit el xef triestrellat d’El Celler de Can Roca Joan Roca amb el seu amic, i també xef, Salvador Brugués. Cuinar el Mediterrani (Columna) és un homenatge a la cuina mediterrània i als colors (sobretot, els colors, va dir el dia de la presentació) d’Algesires a Istanbul, amb receptes algunes de molt conegudes però, òbviament, modificades pel gran mestre de la cuina, que ha donat la seva versió de cadascuna, des de les més sofisticades fins a les més senzilles (com ara el balik ekmek, l’entrepà de verat que fan a Istanbul). Joan Roca és un dels millors cuiners del món i, alhora, un cuiner mediàtic.
Com mediàtica és, sobretot des que surt a TV3 i la imiten al Polònia, Maria Nicolau. Després de Cuina o barbàrie (Ara Llibres), que la va fer molt famosa, treu nou volum: Cremo! (Columna), que ja es preveu que serà un supervendes. Aquest llibre és una espècie de memòries d’aquesta cuinera que predica l’aprofitament, les receptes senzilles d’una “noia normal”; una noia que no va tenir cap parent cuiner, ni hi ha tradició gastronòmica a la seva família més enllà dels dinars de bledes i petxuga o llomillo. Hi ha, en canvi, les arrels pageses dels avis, marcades pel cicle de la natura. “Els pilars fundacionals del meu esperit gastronòmic —la meva llengua materna culinària— eren la patata i mongeta tendra, les bledes amb cigrons, la sopa de pistons amb una mica d’Avecrem, la carn arrebossada i les recomanacions que llegia la mare a la revista Cuerpomente. Poc més”, ha explicat.
‘Cuines’ oficial
Uns altres mediàtics són els cuiners estrella de Cuines, Marc Ribas, Gessamí Caramés i Arnau París, que acaben de publicar Cuines (Ara Llibres), el primer llibre oficial del programa de TV3. El llibre inclou receptes, però també els trucs i els consells imprescindibles amb tot el que et cal a la cuina i al mercat. El llibre comença amb la compra del producte i acaba un cop estem fent la digestió. Per tant, hi ha consells per anar al mercat i comprar el millor producte fresc i organitzar un bon rebost i, fins i tot, una llista de reproducció amb les cançons idònies per a la cuina.
No ens oblidéssim de Carme Ruscalleda, la xef que ha tingut més estrelles Michelin del món, que amb el Sant Pau (tres estrelles), que va obrir amb el seu marit, Toni Balam, va posar Sant Pol de Mar en el punt de mira de tots els gurmets del món. En el seu darrer llibre, La paella pel mànec (Ara Llibres), Ruscalleda proposa aprendre al seu costat i posar en pràctica les tècniques i els coneixements imprescindibles per cuinar bé a casa. En les receptes, sorprenents, innovadores i variades per a cada ocasió, la xef no s’oblida de les opcions vegetarianes, els entrants, els acompanyaments i les postres. “Els nutricionistes moderns no paren de dir-nos que cuinar a casa és tenir cura de la salut, i és que la salut està directament relacionada amb com sentim, com ens movem i com mengem. Cada un de nosaltres hem d’agafar la paella pel mànec de la nostra vida i de la nostra alimentació: divertiu-vos a la cuina i gaudiu-ho amb els qui més estimeu!”, diu la xef, que actualment acompanya el seu fill Raül Balam en el restaurant Moments de l’hotel Mandarin Oriental, de dues estrelles Michelin.
Un altre dels grans de la cuina catalana és el barceloní Carles Gaig, nat al barri d’Horta i a qui avui es pot veure darrere els fogons al Petit Comitè, un restaurant del passatge de la Concepció. Acaba de treure Les millors receptes de Carles Gaig (Columna), un receptari dels seus millors plats, entre els quals hi ha el caneló Gaig amb crema de tòfona, els macarrons cardenal i el fricandó, que ja són uns clàssics de la cuina catalana
Té llibre Ada Parellada, la xef i mestressa del Semproniana, una de les cuineres més didàctiques i que més hores dedica a predicar el no malbaratament del menjar: ha tret Conciliar i cuina,(Editorial Efadós), en què recomana cuinar un dia una bona estona per, després, tenir temps de fer altres coses, poder descongelar el que havies cuinat i, alhora, menjar saludable i lluny dels menjars processats i gens saludables que habitualment pren la gent que va corrents i estressada.
Romain Fornells, deixeble d’Alain Ducasse, proposa Salsa (Planeta Gastro). És un llibre indispensable de salses de tot tipus d’aquest xef francès que viu de fa molts anys a Barcelona (des que, el 1996, va arribar a la ciutat per ser el segon de cuina del restaurant La Maison du Languedoc Roussillon). Actualment, té diversos restaurants a la capital catalana, entre els quals Caelis, i és el director gastronòmic de l’Hostal de la Gavina de S’Agaró.
No es perdin Grandes éxitos de Rafuel (Planeta), el darrer llibre de Rafuel (Rafael Antolín), un cuiner que no té cap restaurant però que s’ha convertit en un autèntic influenciador, un home que té més de mig milió de seguidors a les xarxes socials i que es va fer famós després de jubilar-se. Ha fet ja diversos llibres i, en aquest cas, el darrer és un receptari per als qui no tenen gaire temps per cuinar però volen menjar bé. Tot explicat per un home desacomplexat que és pura simpatia i que no té manies.
El cuiner basc Martín Berasategui també és un xef molt estimat a Catalunya. Té el Lasarte, el tres estrelles Michelin del carrer Mallorca a tocar del passeig de Gràcia, i l’Oria, al passeig de Gràcia, que té una estrella Michelin. Ha escrit Cocina para disfrutones (Grijalbo), amb vuitanta receptes “per llepar-se els dits”, com diu.
Lluc Crusellas, millor xocolater del món, ha publicat Reserva’t per a les postres (Ara Llibres), un manifest a favor del dolç saludable. Aquest llibre ens ensenyarà a reconèixer una bona matèria primera, a valorar el que mengem i alguna de les seves receptes d’èxit. El pastisser, guanyador del premi World Chocolate Masters el 2022, ens explica tot el que cal saber sobre la xocolata i com treballar-la a casa.
Un altre pastisser, Oriol Balaguer, considerat un dels millors mestres pastissers d’Europa, famós per les seves espectaculars i avantguardistes mones de Pasqua, ha publicat Oh la la chocolat (Planeta Gastro), dedicat, com bé diu el títol, a la xocolata.