El govern de Terrassa reitera el suport a la professora vexada per parlar en català
La regidora de Polítiques Lingüístiques de l’Ajuntament de Terrassa, Montserrat Caupena (Junts), ha assegurat que donen ple suport a la professora que el 4 de març del 2022 va ser vexada per parlar en català a la comissaria de la Policia Nacional de Terrassa i ha donat per tancat el compliment dels punts de la proposta de resolució que Plataforma per la Llengua, Col·lectiu l’Esbarzer a Terrassa, va presentar sobre la discriminació lingüística i la vulneració de drets en un ple al març de l’any passat. Caupena es va reunir dimecres a la tarda amb la professora i representants de la Plataforma i de la Coordinadora antirepressiva La Traca de manera formal per explicar-los el grau de compliment dels sis punts de la moció que en el mandat passat van aprovar l’equip de govern (Tot per Terrassa i ERC) i que també va comptar amb el suport de Junts.
Amb tot, les entitats no donen per tancada la qüestió i asseguren en un comunicat que “els pocs passos” que havia fet l’Ajuntament fins el moment els va fer quan van iniciar la campanya de suport a la professora i sol·licitessin “fins a dues vegades una reunió” amb el consistori i haguessin de fer una manifestació.
Aquesta concentració es va fer el febrer passat i van acusar l’Ajuntament de desídia per no complir cap dels compromisos aprovats en la proposta. Caupena ha assegurat que llavors no tenia responsabilitats de govern però que li consta que la seva predecessora, Teresa Ciurana (ERC), s’havia reunit informalment amb ella, i donava per fet que el tema estava resolt. Dimecres s’hi va reunir oficialment ja com a integrant de govern tripartit (TxT, ERC i Junts) i per deixar constància formal –admet que ella els va respondre inicialment per canals no oficials– que estaven complint amb els acords i per explicar-los que l’únic punt pendent de la moció és la reunió amb el comissari en cap de la comissaria de Terrassa per expressar el malestar de l’Ajuntament i reclamar el respecte per la llengua catalana tal. La trobada està sol·licitada, però el comissari li va demanar que es posposés en estar implicat en el procés judicial per tot aquest incident.
Caupena explica que va enviar una carta a la Delegada del govern espanyol a Catalunya fa un mes sol·licitant una trobada, de la que no tenen resposta, perquè es doti la comissaria del carrer Baldrich i tots els equipaments de l’administració central de l’Estat de personal capacitat per a atendre en català i que instal·li en totes aquestes dependències cartells informatius visibles sobre el dret d’expressar-se en totes dues llengües oficials i de rebre resposta en totes dues llengües oficials com consta en la moció, però admet que malgrat tot “continuen sense atendre en català i tenim molta feina per fer encara”. A la trobada de dimecres, segons Caupena, també van quedar que els enviarà tota la documentació de les gestions fetes a les entitats.
A l’acord de ple també es demanava a la conselleria d’Interior l’arxivament del cas. Segons afirmen els representants de les entitats en el comunicat, el consistori ha sol·licitat el número d’expedient administratiu –hi ha una altra via judicial oberta– per poder sol·licitar al departament que responguin a les al·legacions que va presentar la professora a les dues multes administratives de 100 i 600 euros respectivament per “faltar el respecte” i “negar-se a ser identificada”, cosa que ella diu que no és certa.
Les entitats lamenten que el consistori hagi trigat un any en començar a complir els acords i que no hagi fet per “voluntat pròpia sinó per la pressió exercida al carrer”.
Procés judicial
A banda del procés administratiu, el passat 25 de març la professora d’origen marroquí, que té els estudis de filologia catalana i francesa complementats amb dos màsters, va declarar als jutjats –també el subinspector i tres policies– arran la denúncia que va interposar ella per un acte d’“abús d’autoritat, prepotència policial, racisme, masclisme i de vulneració de drets lingüístics”. La professora va ser vexada per parlar en català a la comissaria quan hi va anar a renovar-se el DNI i va gravar tota la conversa Posteriorment va ser denunciada administrativament per dir-los que “aprenguessin l’idioma”.