Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre
Les 52 sirenes s’han activat i el 84% dels ciutadans de la zona afectada han rebut l’avís al mòbil
La prova de les sirenes de risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre d’aquest matí ha estat “un èxit” segons el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que les ha supervisat des de Tortosa. Les 52 sirenes de la zona de proves han sonat i el 84% dels ciutadans del territori afectat (una població de 189.000 persones) ha reportat haver rebut el missatge d’alerta de telefonia mòbil. “Estem satisfets perquè del Plaseqta se n’havia parlat molt i s’havia fet molt poc. Ara n’hem concretat la implementació i és important que els ciutadans ho puguin testar en primera persona”, ha reivindicat el conseller en declaracions recollides per l’ACN.
Les 49 sirenes del Camp de Tarragona i les tres les Terres de l’Ebre han sonat amb èxit cap a les 12 del migdia en la primera prova de sirenes que es fa enguany. “Seguretat és saber que els sistemes de protecció funcionen en situacions de crisi, i perquè funcionin s’han de testar i els ciutadans l’han de conèixer i provar-los”, ha explicat Elena.
Aquest equipament d’alarmes creixerà amb 7 noves sirenes que s’afegiran a les 114 existents arreu del país. A més, en el primer trimestre de l’any vinent també es col·locaran 575 sensors de risc químic a l’entorn del polígon petroquímic de Tarragona, segons explica el Govern.
Les escoles ho aprofiten
Coincidint amb el simulacre, una vintena d’escoles de la zona han simulat un possible confinament per risc químic i els alumnes, uns 12.000, han pogut posar en pràctica les indicacions que haurien de seguir en cas d’accident.
Un d’aquests centres a posar en pràctica el confinament ha estat l’escola Pere Virgili de Vilallonga del Camp, que té les sirenes molt pròximes al centre. S’han començat a sentir pocs minuts després de les dotze del migdia, uns minuts després que arribessin les alertes als mòbils. Quan han sonat, els alumnes que jugaven al pati s’han dirigit cap a les aules, on les professores han tancat les finestres, les persianes i la porta per quedar totalment confinats. S’hi han estat quinze minuts, llegint i treballant fins que una altra sirena ha sonat per informar que havia acabat el simulacre.
La responsable de risc químic de Protecció Civil a Tarragona, Marta Ortín, ha defensat que cal fer les simulacions als centres educatius perquè coneguin des de ben petits que hi ha un risc per viure prop de la indústria química i com s’haurien de confinar com a mesura d’autoprotecció si es produís un accident.