La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030
Es reduiran el consum d’aigua i d’energia i se substituiran els combustibles fòssils per fonts renovables
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha aprovat un programa de política climàtica per eliminar l’ús de combustibles fòssils, disminuir la petjada de carboni i compensar les emissions de gasos d’efecte hivernacle amb l’objectiu d’assolir la neutralitat climàtica l’any 2030. El consell de govern ha aprovat el que ha qualificat d’ambiciós pla per compensar aquelles emissions de gasos d’efecte hivernacle que no es puguin reduir en l’activitat universitària.
Segons fonts de la universitat, el 2018 la UAB va assolir una important reducció en la seva petjada de carboni quan va iniciar la compra d’energia elèctrica procedent de fonts renovables. L’any 2015 les emissions totals van ser de 40.420 tones de CO2 i el 2023. la xifra va disminuir fins les 24.593 tones. El 79% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle van ser generades l’any passat per la mobilitat d’accés al campus, el 12 % pel consum de gas dels edificis i el 4 %, per viatges de feina.
La universitat vol fer ara un pas més per fer front a l’emergència climàtica actual i els seus efectes. El pla ara aprovat inclou la reducció del consum d’aigua i d’energia i també l’abandonament progressiu del l’ús de combustibles fòssils amb la substitució total per energies renovables el 2030. S’incorporarà el càlcul de la petjada de carboni en l’obra nova amb l’adhesió a plataformes i xarxes de sostenibilitat reconegudes internacionalment. A més, s’afegirà el criteri de compra pública baixa en carboni en els processos de contractació, i es potenciaran els continguts de transició ecològica, sostenibilitat i canvi climàtic en l’oferta formativa, entre altres mesures. La UAB traslladarà aquests compromisos a les entitats on participi, ja sigui de manera directa o a través dels seus patronats.