Medi Ambient
La Universitat de Lleida tindrà una planta pilot de biorefineria a Balaguer
La Universitat de Lleida (UdL) disposarà d’una planta pilot de biorefineria a Balaguer, que funcionarà com a servei cientificotècnic (SCT). La creació d’aquest SCT va ser aprovada fa poc pel consell de govern de la institució. Operarà al polígon de Campllong de la capital de la Noguera i donarà servei tant a grups de recerca com a empreses d’arreu. A partir de biomassa agroalimentària i forestal, la planta pilot és capaç de desenvolupar productes tan variats com ara hidrolitzats de proteïnes, que es poden utilitzar com a fertilitzants, o líquids iònics, que funcionen com a dissolvents “verds”. Aquests líquids són una alternativa als dissolvents orgànics, en el sentit que els orgànics usats habitualment contaminen més, ja que són volàtils i poden vaporitzar-se a l’atmosfera.
Entre altres activitats i en la mateixa línia d’una química més ecosostenible, la nova planta pilot de la UdL treballarà amb l’extracció d’olis de llavors de fruites, així com en la preparació de DES (dissolvents eutèctics profunds biodegradables i de baix cost) o la valorització per fraccionament de serradures de pi. Treballarà en l’obtenció d’olis plastificants, preparació de bioadhesius o preparació de precursors de bioplàstics.
L’edificació està feta amb panells de contralaminat de fusta de proximitat, en concret de pi negre, amb bones prestacions estructurals, tèrmiques, acústiques i de resistència al foc. Les instal·lacions disposaran d’un conjunt de reactors i equips de purificació per treballar fins a 50 litres, pressions de fins a 350 bar i cristal·litzacions fins a -30 ºC.