SOCIETAT
Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia
Implica millores salarials i laborals per un valor d’uns 30 milions d’euros
Després de l’assassinat d’una cuinera de Mas d’Enric, els funcionaris protestaven per reclamar més seguretat
Un acord de matinada permet desconvocar les dues jornades de vaga dels funcionaris de presons previstes per aquest divendres, coincidint amb l’inici de la campanya electoral, i el proper 11 de maig, dia de reflexió. El departament de Justícia i sindicats del sector penitenciaris han tancat un pacte que inclou millores salarials, laborals i de seguretat per valor d’uns 30 milions d’euros. La mort d’una cuinera del centre de Mas d’Enric a mitjans de març a mans d’un intern, que després es va suïcidar, va ser el detonant d’unes protestes que s’han mantingut els darrers mesos per reclamar més mesures de seguretat i la millora de les condicions laborals. Per a la vicepresidenta del govern, Laura Vilagrà, es tracta d’un acord “històric” ja que és un pacte “en profunditat” que dona “resposta al que reclamaven els treballadors”.
L’acord inclou mesures com ara la substitució dels interns a les cafeteries per personal extern, la formació de defensa personal per a tots els treballadors penitenciaris, una nova partida de radiotransmissors i polsadors per a tots els empleats en cas que no en portin, l’adquisició de matèria prima ja tallada o la fixació ales taules de treball dels estris tallants. A més, s’ampliarà la borsa de treball en un mínim de 500 efectius, es revisaran els protocols d’emergència i seguretat i el procediment disciplinari i sancionador. Segons la UGT, pel que fa a les millores laborals, hi haurà un increment retributius que suposen un augment del 13% al 22% del complement específic, cosa que pot augmentar el salari en uns 10.000 euros anuals i també es pagaran millor les hores extres i quan es treballi en festius o nits. Altres mesures que preveu l’acord són les polítiques d’igualtat de gènere, la creació d’una Escola de Formació Penitenciària i d’un cos especial de l’àmbit penitenciari, mesures per al personal major de 55 anys com ara la no assignació de tasques de protocol de seguretat o assignació a mòduls o àrees d’especial conflictivitat, i l’elaboració d’un catàleg per determinar llocs nous per la segona activitat. Finalment, hi haurà més formació especialitzada i itineraris professionals.
Segons el departament de Justícia, les millores proposades signifiquen “un reforç significatiu del model penitenciari català, basat en la centralitat de la reinserció i la rehabilitació i el respecte a la dignitat i la seguretat de totes les persones, internes i treballadors”. Pel sindicat UGT, l’acord posa els professionals penitenciaris en el lloc que es mereixen, tant en matèria de condicions laborals, retributives i de mesures de seguretat.
Crítiques als sindicats
El moviment Marea Blava ha criticat, UGT, CCOO, CATAC i la Intersindical i han exigit, en un comunicat, “la renúncia a la representació” dels màxims responsables d’aquests sindicats a les presons. Han lamentat el que consideren una “traïdoria” per negociar “d’esquenes a la plantilla” i tirar endavant el Conveni Laboral i de Mesures de Seguretat “sense consultar als treballadors”. El sindicat ACAIP també s’ha mostrat crític amb l’acord. “El que cal són dimissions i seguretat”, han apuntat a les xarxes socials.
Paral·lelament, diversos treballadors de presons han dut a terme la matinada d’aquest divendres una encartellada simbòlica a llocs emblemàtics de Lleida, Tarragona, Figueres i Barcelona. Segons han explicat fonts d’aquests funcionaris a l’ACN, s’han escollit poblacions on hi ha hagut o encara hi ha centres penitenciaris en funcionament. De fet, a Barcelona els cartells es poden veure al voltant de la Model. L’objectiu de l’actuació és fer visible el seu malestar envers la gestió del govern liderat per Pere Aragonès.