Comença l’espectacle
El món casteller inicia una temporada que estarà marcada pel Concurs de Castells, la renovació dels poms de dalt i els canvis de molts caps de colla
Sovintegen els castells de vuit i ja s’ha pogut veure el primer tres de nou amb folre
Tanquem el mes d’abril i el món casteller ja ha vist el primer castell de nou, descarregat pels Castellers de Vilafranca fa dues setmanes. Tot i que la gran majoria de colles assenyalen que no tenen cap pressa i que han de rodar primer les estructures bàsiques, la maquinària està preparada per a una temporada marcada pel Concurs de Castells, pel rodatge de canalla nova i per molts canvis al capdavant de les juntes i tècniques.
Castell de nou verd
Els Castellers de Vilafranca han estat els únics que, de moment, han plantat un castell de nou. Concretament, va ser el tres de nou amb folre i ho van fer a casa el 14 d’abril. El seu nou cap de colla, Àngel Grau, té els objectius clars: recuperar els castells amb agulla, fer els castells de deu “com més aviat millor” i no deixar enrere tampoc els castells sense folre, que en el Concurs puntuen molt alt. Grau indica que el primer castell de nou no ha estat una “bogeria” seva, sinó que va decidir portar-lo a plaça perquè “és el nivell” que ara mateix tenen. “Al final és la colla la que et porta cap a on has d’anar.”
La Vella no vol pressió
“El nostre ritme i calendari només el marquem nosaltres, sense pressions externes.” Amb aquestes paraules defineix el cap de colla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Manel Urbano, la seva manera de treballar i assegura que no varia tot i ser any de Concurs. Urbano, a més, indica que la colla encara està patint pels dos anys d’aturada arran de la pandèmia, sobretot a la part alta del castell. Quan li preguntem quan arribaran els primers castells de nou, assegura que encara no els té al cap perquè tot just han estrenat els de vuit amb canalla nova. Ara el seu objectiu és arribar a Sant Joan “amb les màximes garanties”.
Especial per a la Jove
Des de la Jove de Tarragona, Adrià Calvet assenyala que aquest 2024 és un any singular, perquè, a banda de la celebració del Concurs, actuen a Vilafranca per Sant Fèlix, cosa que significa que tindran un mes d’agost molt exigent i, per tant, s’han de preparar per estar en plena forma sobretot entre els mesos d’agost i octubre.
Els lila ara volen també anar pas a pas, sense pressa, per rodar estructures bàsiques i anar creixent. Finalment, Adrià Calvet reconeix que enguany no es troben amb problemes greus de renovació de canalla perquè és una feina que van dur a terme l’any passat i que ja ha començat a donar resultats.
Rodatge de canalla
“En l’assaig treballem fort, però ens estem plantejant un inici de temporada més pausat que altres anys, en què potser es va córrer massa.” Així és com resumiria aquestes primeres setmanes de feina el nou cap de colla dels Minyons, Albert Pérez, que indica que ara el seu objectiu és el rodatge de la canalla i del pis de quints per poder fer el pas als castells de nou cap a finals de maig o principis de juny. Pérez reconeix que això és anar “més a poc a poc del que segurament s’espera” d’ells, però té clar que abans de pujar un pis més vol que la canalla gaudeixi del camí.
La Joves mira al Concurs
La Colla Joves Xiquets de Valls va quedar segona en l’última edició del Concurs, en un frec a frec amb els verds. I enguany vol endur-se el premi. El seu cap de colla, Francesc X. Ramon, que torna a ser-ho després de cinc anys, explica que el seu objectiu és repetir, com a mínim, les gestes de l’any passat i, si pot ser, superar-les. I com? Doncs, entre altres coses, amb el tres de deu amb folre i manilles, que no van poder assolir l’any passat. Els vallencs podrien plantar el primer castell de nou el segon cap de setmana de juny, però treballaran perquè pugui arribar abans.
Cada colla castellera, doncs, es planteja un full de ruta diferent, però el que és clar és que totes, sense excepció, sortiran a plaça amb ganes de superar-se. El sostre, un any més, se’l marquen elles.