sequera
Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter
Les intenses pluges dels darrers dos dies han fet créixer els cabals a les capçaleres dels rius gironins, amb uns registres que allunyen unes setmanes l’horitzó de les restriccions domèstiques però de moment no donen treva a la pagesia. El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha informat aquesta tarda la Comunitat de Regants del Baix Ter que podran disposar de fins a 17 hm³ d’aigua per a aquesta campanya agrària, a través del desembassament que faran des del Pasteral, i també d’altres eines per incrementar la disponibilitat d’aigua que s’engegaran amb el suport del DACC. Tot i l’actual context d’emergència per sequera, segons un comunicat del Departament, “els regants podran garantir la supervivència dels cultius llenyosos i salvar una part del cultiu de l’arròs mitjançant mesures de prevenció per a la salinització dels aqüífers”.
L’Agència Catalana de l’Aigua té previst celebrar la comissió de desembassament del Ter-Llobregat aquest divendres 3 de maig i aprovar desembassar 12,67 hm3 a partir de l’anàlisi que ha fet de l’evolució de les reserves i la distribució dels volums desembassats, amb l’objectiu de continuar garantint tots els usos. A més, s’abordaran les mesures addicionals que permetran garantir fins a 4,5 hm3 més als desembassats, per arribar als 17 hm³.
“Des de l’ACA estem fent una gestió quirúrgica per garantir al màxim la disponibilitat d’aigua per a tots els usos. I, en aquest cas, amb aquesta dotació garantim un volum d’aigua per al sector primari en una zona especialment sensible pel que fa als cultius d’arròs i poma”, ha exposat Mascort als regants, en una reunió celebrada l’IRTA Mas Badia, a la Tallada d’Empordà.
El conseller ha concretat que els 17 hm³ d’aigua que tindran disponibles provenen dels 6,28 hm³ que es desembassaran, als quals se sumaran 2,5 hm³ extres per a la prevenció de la salinització dels aqüífers amb els quals es reguen els cultius d’arròs i 3,89 hm³ que ja tenen estalviat els regants. A més, està previst que es puguin captar 3 hm³ aigua no regulada, és a dir, la que prové de rius o torrents que no tenen presa, sempre que es respecti el cabal d’emergència de 1.000 m³ per segon al curs principal. Finalment, s’estima que 1,5 hm³ més provindrà de pous que es faran gràcies a una línia d’ajuts que està treballant el Departament d’Acció Climàtica, valorada en 1,5 milions d’euros, per a cinc comunitats de regants: Sant Julià, Presa de Colomers, Comunitat de Reg del Molí de Pals, la Sèquia Vinyals i Salt.
La dotació d’aigua dona resposta a les demandes del sector i, especialment, als regants del Baix Ter, segons la Generalitat, “per salvar una temporada agrària complicada malgrat les restriccions en l’actual escenari d’emergència del sistema Ter-Llobregat”.
Els regants, en contra
Des de les comunitats, persisteix el descontentament i es queixen que l’anunci de moment mantingui la dotació “com a màxim per a la temporada, encara que continuï plovent”. El recurs d’estirar pous, encara que es mantingui l’opció d’obrir aixetes, posa en risc de salinització els aqüífers si deixa de ploure en les pròximes setmanes, o al llarg de l’estiu. I mantenen les tractorades previstes per demà al matí, per les carreteres del Baix Ter, que confluiran en una concentració a partir de les 9.30 h a la intersecció entre les carreteres C-66 i GI-642, al terme de la Pera. Els regants critiquen que dels 78 hm³ de concessió al 2022, reduïts l’any passat a la meitat, ara els tornin a aplicar la retallada tot i l’estalvi fet durant la campanya d’hivern i l’increment de reserves. També qüestionen que la despesa en mesures d’emergència asseguri els negocis turístics i els deixi de banda. A més de reclamar el pagament dels ajuts, on troben a faltar més dotació per satisfer els camps dedicats a conreus herbacis, i que el conseller s’ha compromès que es pagaran a mitjan maig.
Remuntada de reserves
En paral·lel a les converses, l’increment de cabals al Ter, la Muga i els afluents han fet que les reserves dels embassaments de Sau, Susqueda i Darnius-Boadella creixin en 6 hm³ respecte als registres que emmagatzemaven tot just ahir al migdia. És una bona notícia, però que encara deixa la mitjana dels tres pantans gironins en un migrat 17% i que es preveu que continuï a l’alça durant el maig, però encara insuficient. Al Baix Ter, havien rebut amb alegria l'increment de cabal al curs baix, per derivar aigua cap als canals i recarregar l'aqüífer.
Entre els estralls pel temporal, ahir l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro anuncia que l’edifici descalçat de l’escola de vela, de titularitat municipal, haurà d’enderrocar-se, i se substituirà per mòduls provisionals, un cop s’hagi estabilitzat l’onatge i el terreny amb un mur de rocalla. Al passeig marítim de la població, les pluges també han fet que es desprenguessin cornises d’un edifici, amb danys materials però sense ferits.