CRÒNICA
Quim Domene fa ballar l’Hospici d’Olot
No és una antologia. De fet, no lligaria amb un artista com l’olotí Quim Domene, amb una de les obres conceptuals, icòniques i de collage més coherents del panorama artístic contemporani i de renom internacional. Amb el títol genèric I l’Hospici balla, Olot Cultura inaugura dissabte quatre exposicions simultànies de l’artista repartides en diversos espais culturals de la capital garrotxina i que permetran als visitants impregnar-se de l’univers de Domene –es podran veure fins a l’11 d’agost–. No és una antologia, però sí un diàleg entre aquests espais, un diàleg visual i conceptual, que dona coherència a l’obra exposada, que inclou des de creacions de la dècada dels anys 80 del segle passat fins a les més recents. A més, s’hi han afegit els alumnes de diverses especialitats de l’Escola Municipal d’Expressió, que han fet les seves creacions a partir de l’estudi de l’univers artístic de Quim Domene.
A la Sala Oberta 2 del Museu de la Garrotxa d’Olot de l’Hospici hi ha les obres més recents, les creades a partir del 2011. Es tracta de dibuixos, pintures i objectes de les sèries Cadàver exquisit i Gabinet de meravelles. I a la sala del tercer pis del mateix museu, s’hi exposaran tres exercicis plàstics a l’entorn de l’obra icònica La càrrega, de Ramon Casas, que es pot veure al mateix museu. S’hi estableix el diàleg entre tres sèries que corresponen a tres moments històrics: la del 1981, quan es va produir l’intent de cop d’estat de Tejero; la relacionada amb els fets de l’octubre del 2017, en el marc del procés independentista, i la de l’any passat, on reflexiona en la distància del temps. Entre una i altra sala i als diferents pisos del claustre de l’Hospici, hi haurà altres obres de l’artista a manera de camí simbòlic visual i conceptual.
S’inauguraran dues exposicions més. Una al Museu dels Sants, que amb el títol Sants recollirà la recreació artística que Quim Domene va fer el 1985 a partir dels atributs d’una trentena de sants del taller d’imatgeria religiosa L’Art Cristià. I, finalment, a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa d’Olot, hi exposarà imatges presentades com una playlist per contrastar el seu arxiu personal amb el públic.
Quatre espais, doncs, que permeten resseguir l’univers conceptual que dona coherència a tota l’obra de Domene. No és una antologia, però s’hi acosta.