Societat

Nova saba al cos de Bombers de Barcelona

REPORTATGE

No volia cridar l'atenció, però va crear expectació. Míriam Galisteo, llicenciada en farmàcia, centrava totes les mirades: és la primera noia bombera que s'incorpora al cos de Barcelona -com ja va anunciar l'AVUI-. Ella, però, defugia les càmeres. Més aviat s'amagava rere els seus companys, intentant sense èxit no cridar l'atenció al pati del parc de l'Eixample, on es va presentar la nova promoció de 45 nous bombers que accedeixen al cos.

No gaire alta, amb els cabells curts i amb 31 anys, una edat gairebé al llindar del màxim permès per aspirar a fer de bomber (33 anys), va obtenir el 21è lloc de les 45 places convocades, sense que en cap prova se li apliquessin criteris de discriminació positiva pel fet de ser dona. "Han tingut dificultat, tant les físiques com la conducció", va reconèixer Míriam. "Però amb els companys i la força de voluntat, es van superant", va reconèixer davant els nombrosos periodistes que ahir s'agrupaven al seu voltant perquè digués alguna cosa. No es va prodigar gaire més, ni va voler prendre involuntàriament més protagonisme als companys de promoció que ahir l'acompanyaven.
L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va donar la benvinguda a la nova promoció de bombers i els va felicitar per unir-se a aquest cos històric que té "un gran prestigi entre els ciutadans". A la presentació, que va tenir lloc al parc del carrer Provença, no hi va faltar la quintada: els veterans van acollir els nous tirant des del primer pis cubells d'aigua al pati per mullar-los.

L'última promoció de bombers de Barcelona té una mitjana d'edat de 27 anys i un alt grau de formació. Un 24% dels nous bombers tenen la FP, un 7% són enginyes o tenen estudis tècnics, un 9% són diplomats universitaris, un 7% són llicenciats superiors i un 4%, titulats d'INEF. El 12 de setembre iniciaran la seva formació a l'Escola de Formació de Seguretat i Protecció Civil, on faran un curs d'adaptació i una fase de pràctiques, que acabarà l'agost del 2008.

Benvinguda al cos
"Com hem viscut l'arribada d'una dona bombera? Amb una barreja de simpatia, il·lusió i satisfacció. Era una cosa que havia d'arribar tard o d'hora. Finalment, ha passat sense discriminació positiva, cosa que ha fet que la seva arribada també hagi causat admiració. Ara bé, no deixa de ser una anècdota: ens fa gràcia tenir una companya", afirma Jesús Martínez Armesto, oficial de Bombers de Barcelona.

Jaume Cónsola és un dels 45 bombers de la nova promoció. Té 25 anys, és de Barcelona i ha estudiat INEF. Aquest any era la segona vegada que es presentava a la convocatòria i l'ha passat. N'està molt satisfet. "No veus la cara de felicitat que faig?", diu orgullós. Ell és home i diu que una de les proves que li ha costat més de fer ha estat la de tracció, que consisteix a aixecar una barra agafada al terra fent el màxim de força possible. Tot i les dificultats, ha estat seleccionat. Per aquest motiu, veu bé que hi hagi una noia bombera al cos. "Ha passat les mateixes proves que jo, que tots nosaltres. No hi ha hagut discriminació positiva".

Una cosa que Jaume no veu bé. Pensa que seria més convenient equilibrar les proves. Per exemple, que es torni a introduir la de flexibilitat, que podria afavorir les dones, i que va desaparèixer l'any passat de les proves d'accés. "Més que fer servir barems diferents, calen proves equilibrades tant per a homes com per a dones", argumenta.

La Míriam passarà a la història per ser la primera bombera de Barcelona i perquè ha accedit al cos únicament gràcies a la seva vàlua personal. L'any vinent no estarà sola. Entraran més dones al cos, perquè "s'introduiran criteris de discriminació positiva, com marca la llei", afirma Joan Pedreny, cap de Bombers de Barcelona. Com? "Hi ha uns barems per equiparar les marques obtingudes en proves de força per contrarestar la desigualtat física entre homes i dones", explica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.