Instal·len 52 caixes niu per potenciar la reintroducció del xoriguer petit a l’Alt Empordà
Endesa, en col·laboració amb el departament d’Acció Climàtica, ha instal·lat 52 noves caixes niu a suports elèctrics de l’Alt Empordà amb l’objectiu de potenciar la conservació i la reproducció del xoriguer petit a la comarca. Es tracta d’una espècie d’au rapinyaire -el més petit dels falcons- que es va extingir a Catalunya i que, gràcies als projectes de cria en captivitat i reproducció engegats per la Generalitat, ara torna a criar a la Plana de Lleida i a l’Alt Empordà, amb unes cinquanta parelles a cada lloc. L’espècie està protegida i continua catalogada com a amenaçada en la categoria de “vulnerable”.
Els 52 equips (38 proporcionats per Endesa i 14 pel Servei de Fauna i Flora del DAAC) s’han col·locat repartits entre 28 torres elèctriques de diferents línies de mitjana i baixa tensió ubicades al terme municipal de Mollet de Peralada (Alt Empordà). Cada caixa niu preparada per acollir exemplars de xoriguer petit pesa 12,3 quilos. El criteri, seguint les indicacions dels tècnics de l’administració catalana, ha estat el d’aconseguir una “nidificació d’alta densitat”, tot aprofitant que l’espècie pot nidificar colonialment.
En aquest sentit, s’ha decidit instal·lar entre dues i quatre caixes niu per suport, i en suports propers entre sí perquè faci la sensació de colònia. L’objectiu és aconseguir llocs segurs de cria, ja que la seva manca és un dels principals motius pels quals l’espècie no sigui encara viable. A més, les caixes estan ubicades a llocs on no poden accedir els predadors terrestres com genetes o fagines.