Ciència

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

El Centre d’Estudis Demogràfics (CED) i el Centre de Visió per Computació de la Universitat Autònoma (CVC-UAB) s’han aliat per tirar endavant el projecte Xarxes. Es tracta d’aprofitar el potencial i la disponibilitat dels ciutadans per tal de validar o corregir les transcripcions que un sistema de visió per computació ha fet a partir de la digitalització massiva de fonts demogràfiques històriques com ara censos, padrons i registres matrimonials. L’objectiu final és crear una mena de xarxa social del passat (com un Facebook dels nostres avantpassats) que permeti la consulta ciutadana i faciliti l’estudi del nostre llegat demogràfic.

El projecte és coliderat per Alicia Fornés (CVC-UAB) i Joana Maria Pujades (CED) i és un exemple de confluència de la tecnologia amb les humanitats i el patrimoni documental. La digitalització dels documents manuscrits necessita ser validada i d’això s’ocupen centenars de participants mitjançant metodologies que s’han dissenyat especialment per fer el procés més atractiu. Des de l’ordinador es poden fer transcripcions que són fora de l’abast de la visió per computació i per als dispositius mòbils hi ha videojocs que fan associar paraules manuscrites amb les corresponents digitals o que presenten un grup de paraules per aclarir si a totes hi diu el mateix. Tot plegat fa que el model d’IA que fa les transcripcions cada vegada sigui més robust i aporten validesa a les transcripcions. “És important ser molt curós, perquè dues o tres lletres equivocades poden comportar un error molt rellevant per als arbres genealògics que traçarem després”, explica Fornés. Qualsevol persona interessada es pot afegir a la iniciativa, però els investigadors han vist que “la manera d’avançar més ràpidament és fer campanyes intensives a diferents poblacions, perquè a la gent li agrada conèixer més sobre els seus avantpassats, i, creuant dades que tenim disponibles, poden saber si un avantpassat era pagès i si sabia llegir o no”, explica la investigadora del CVC. Ja s’han fet una trentena de campanyes, principalment a municipis del Baix Llobregat i del Maresme. Les pròximes seran a Tordera i al Masnou i, en acabat, es continuarà per la Selva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.