Estats Units
Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament
L’equip mèdic assegura que no hi ha “cap indici” que la defunció tingui a veure amb el xenotrasplantament
Richard Slayman va ser la primera persona a sotmetre’s a aquesta operació
L’Hospital General de Massachussetts ha confirmat aquest diumenge la mort de Richard Slayman, el primer humà que va rebre un xenotrasplantament de ronyó d’un porc.
El centre mèdic de Boston, a l’est Estats Units, ha assegurat en un comunicat que “no hi ha cap indici” que el pacient, que va ser operat fa uns dos mesos, hagi mort com a conseqüència del seu “recent trasplantament”.
En aquest sentit, l’equip mèdic assegura que Slayman “serà vist per sempre com un far d’esperança per innombrables pacients amb trasplantament a tot el món i estem profundament agraïts per la seva confiança i voluntat d’avançar en el camp dels xenotrasplantaments”.
Slayman, que tenia 62 anys i una malaltia renal en fase terminal –havia hagut de tornar a diàlisi després que fallés un ronyó humà trasplantat el 2018–, va ser la primera persona viva que va ser trasplantat amb èxit amb un ronyó de porc. L’operació es va realitzar el passat 16 de març i el pacient va rebre l’alta pocs dies després.
L’òrgan va ser editat genèticament, amb la tecnologia CRISPR-Cas9 de l’empresa eGenesis de Cambridge. Amb aquest procediment es van eliminar gens nocius del porc i afegir gens humans per millorar-ne la compatibilitat. Els científics també van inactivar retrovirus endògens porcins al donant per eliminar qualsevol risc d’infecció al receptor humà.
Els esforços per fer viables els xenotrasplantaments, és a dir, la transferència de cèl·lules, teixits o òrgans d’animals en humans, han fracassat durant molt temps pels mecanismes de rebuig del sistema immunitari humà. Abans d’Slayman, només s’havien trasplantat ronyons de porc a persones en estat de mort cerebral, com a experiment. Posteriorment, l’abril passat, una dona de Nova Jersey també va rebre un ronyó de porc modificat genèticament.